DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Bottas vagy Perez a jobb szárnysegéd?

A feladat mindkettejük esetében hasonló, a Mercedes és a Red Bull pilótája azonban eltérő hatékonysággal végzik azt. Egy egykori pilóta arra kereste a választ, melyikük a jobb és miért.

Hiába van még matematikai esélye a vb-címre Valtteri Bottasnak és Sergio Pereznek is, ez a küzdelem csapattársaikról, Lewis Hamiltonról és Max Verstappenről szól. Az ő feladatuk marad a segítségnyújtás, amit mindketten boldogan vállalnak. Bottas már Szocsi előtt is azt nyilatkozta, ha csapatutasításra kerülne a sor, ő nem ellenállna, és a Red Bull is elmondta Perezzel kapcsolatban, hogy tudja, mit vállalt, amikor hozzájuk szerződött.

Azonos szerepkör, de a hatékonyság már közel sem akkora. Ugyan Bottas eddig egyszer sem tudta maga mögé utasítani Verstappent, mégis lőtávolságban van, így ha alkalom adódna rá, könnyebben ki is tudná használni. Perez ezzel szemben a szezon első felében megküzdött az új autóval, és nem tudta úgy segíteni a hollandot, ahogy szerette volna.



Bár Bottas is megkapta a maga kritikáit, az Orosz Nagydíj után különösen azért, hogy szinte a vörös szőnyeget gördítette Verstappen elé annak előzési manőverekor, az egykori Formula-1-es pilóta, Marc Surer úgy látja, mégiscsak a finn van inkább csapattársa segítségére a vb-harcban. „Bottas általában ott van, és könnyen tudja befolyásolni a Red Bull stratégiáját, pusztán a közelsége miatt. Általában elöl van, és egy jó rajttal még blokkolni is tudja az ellenfelet” – dicsérte a finnt.

Mexikói kollégája ezzel szemben rendszerint előbb a saját harcát vívja a versenyben, és alig van ráhatása az élen zajló küzdelemre. „Ha a másik srác jóval hátrébbról jön, sosem tudhatod, odaér-e valaha, és hatással lesz-e bármire. Általában egykiállásos versenyeink vannak, szóval a második pilótának olyan távolságban kell lennie, hogy mögé érjenek vissza, fennakadjanak rajta, és ne használhassák a friss gumikat. A szárnysegédnek az elévágás megelőzése lenne a feladata. Perez ezt nem tudja megcsinálni” – fogalmazta meg a bírálatot a Red Bull másik pilótájával szemben, aki korábban már Lando Norrist is kritizálta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: