DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hill: Bottas mintha nem is versenyzett volna

„Mr. Szocsi” harmatosan teljesített legsikeresebb pályáján: Damon Hill különösen azért a mozzanatért rótta meg, hogy szinte maga elé engedte Max Verstappent – holott a holland feltartása lett volna a feladata.

Valtteri Bottast még „Mr. Szocsi” becenéven emlegették az idei Orosz Nagydíj felvezetésében köszönhetően annak, hogy 2017 óta, mióta a Mercedeshez csatlakozott, két első és két második helyezést szerzett a pályán, ráadásul három győzelme is lehetne a 2018-as csapatutasítás nélkül.

Ez a hírnév azonban csorbult az idei nagydíjon, ahol nem volt harcban a győzelemért, sőt az esőig úgy tűnt, még a pontszerzésért sem. A Mercedes stratégiai hibája révén Bottas csak a hetedik rajtkockába kvalifikált, de a 16. helyről kellett indulnia egy taktikai motorcsere révén, hogy feltartsa a szintén mezőny végére sorolt Max Verstappent. Az elvárt gyors felzárkózás elmaradt, az eső előtt a rendkívül motiválatlannak tűnő finn 14. pozícióban körözgetett, de az elsők között vette fel az intermediate abroncsot, ezért végül egy ötödik pozíciót mentett.



Az 1996-os világbajnok, Damon Hill szemét különösen az szúrta, hogy Bottas Verstappen elleni küldetését sem végezte el: a négy hellyel hátrébbról induló holland már a 7. körben megelőzte a finnt, aki nem erőltette meg magát a védekezéssel.

„Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a mögüle rajtoló fickó második lett, a csapattársa pedig megnyerte ezt a versenyt” – mondta a Sky Sportsnak Hill, aki a monzai dobogós felzárkózás után még dicsérte a „csipetnyi haraggal” versenyző Bottast. Ez a harag hiányzott belőle az orosz hétvégén.

„A versenyen arra számítottunk, hogy védekezni fog, harcolva a Mercedesért a Red Bull és Max Verstappen ellen, de úgy tűnt, mintha csak maga elé engedné. Talán nem akart bajba keveredni, mindenesetre nem tűnt úgy, mint aki versenyezne. Szinte ajándékba adta a helyet Maxnak” – pirongatta meg a pontverseny harmadik helyén álló Bottast Damon Hill.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: