DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Horner versenybalesetnek tartja a történteket

A Red Bull csapatvezetője szerint ugyan Hamilton hagyhatott volna több helyet Verstappennek az F1-es Olasz Nagydíjon történt ütközésüknél, de összességében egyik pilótát sem ítélte el.

A McLaren kettős győzelme mellett a két világbajnoki rivális újabb balesetéről marad emlékezetes a monzai futam: Max Verstappen és Lewis Hamilton nagyjából a verseny féltávjánál ütköztek az első sikán második kanyarjában. Természetesen a két pilóta egymást hibáztatja a történtekért, Christian Horner Red Bull-főnök ugyanakkor leginkább versenybalesetnek nevezné a jelenetet – minderről a Formula.hu jelenlétében beszélt újságíróknak a helyszínen:

„Újra és újra megnéztem, és úgy érzem, Max több helyet érdemelt volna a 2-es kanyarba menet. Szerintem Lewis elegendő helyet hagyott neki az 1-es kanyarban, a 2-eshez érve viszont úgy érződik, hogy adhatott volna némileg több helyet. Biztos vagyok benne, hogy a másik fél pedig ellenkezőleg fog majd érvelni. De szerintem ha objektíven megnézzük, azt kell mondanunk, hogy versenybaleset volt.”

horner-dppi-monza



Arra a felvetésre, hogy Verstappen esetleg tehetett-e volna valamit az ütközés elkerüléséért, így válaszolt Horner: „Úgy vélem, néhány kerékkel még a pályán volt. Választhatta volna azt, hogy egyenesen megy tovább, de akkor jogtalan előnyre tett volna szert.”

Amikor szembesítették Toto Wolff azon kijelentésével, miszerint Verstappen „taktikai szabálytalanságot” követett el a balesetnél, az energiaitalosok csapatvezetője így reagált: „Nem hiszem, hogy ezt átgondolta az 1-es és 2-es kanyarba menet, csak arra fókuszált, hogy megelőzze az előtte lévő autót. Csalódott vagyok, ha Toto ezt sugallta. Számomra az a frusztráló, hogy jó autónk volt ma, vertük őket a pályán. Problémánk volt a bokszkiállásnál, ami sokkal tovább tartott, mint kellett volna, úgyhogy eleve a közelében sem kellett volna nekünk Lewishoz. Aztán neki is volt gondjai, így kerültek olyan helyzetbe, hogy egymással versenyeztek, ilyenkor pedig nyilván lecsapott a lehetőségre.”

De érdemel-e büntetést az ütközés? Horner szerint nem: „Lehet érvelni, hogy az egyik mehetett volna egyenesen, a másik hagyhatott volna több helyet. Amikor nem lehet pontosan kimérni a felelősséget, akkor azt kell mondani, hogy ez 50-50 százalék volt, úgyhogy az én szempontomból ez versenybaleset volt.”

„Szerintem ez elkerülhetetlen. Számos futamon volt szoros közöttük a küzdelem, és a legnagyobb dicsőségért versenyeznek egymás ellen az autósportban. Nyilván fognak még csatázni egymással” – fogalmazott Verstappen és Hamilton sorozatos összecsapásai kapcsán Horner. A Red Bull Racing első embere a holland elrontott kerékcseréje kapcsán hozzátette: szokatlan hiba volt, és egyelőre nem tudják, hogy emberi vagy műszaki jellegű probléma okozta a lassú kiállást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: