DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Wolff: Verstappen előre tudta, hogy ütközni fognak

A Mercedes csapatfőnöke nem rejtette véka alá, hogy szerinte ki volt a hibás az újabb Verstappen-Hamilton csattanásnál. Ugyanakkor örül, hogy a halo megmentette Lewis Hamilton életét.

A szakértők már Silverstone után megmondták, ami nagyjából borítékolható is volt, hogy most, hogy ennyire szoros a világbajnoki küzdelem az első helyért, nem az utolsó ütközést láttuk a két rivális között a Brit Nagydíjon. Ez máris beigazolódott, Monzában ugyanis kétszer is összeért Hamilton és Verstappen, a második mindkettejük kiesését is jelentette egyben.

Toto Wolff érezhetően igyekezett nyomást gyakorolni a versenybíróságra, hogy szerinte Verstappen szándékosan belement Hamiltonba, mert tudta, hogy csak így akadályozhatja meg vetélytársát a futamgyőzelemben. 

„A versenybírák majd el fogják dönteni, ki volt a hibás az ütközésnél. Azt viszont mindenképpen elmondanám, hogy ez Verstappen részéről egy taktikai szabálytalanság volt, mivel valószínűleg tudta, hogy ha Lewis a sikán után is előtte marad, akkor az nekünk a futamgyőzelmet jelenti. Lewis pedig nem láthatta előre, hogy a külső íven a kerékvetőkön átrepülve akarja visszatámadni Max” – mondta el véleményét a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports adásában.

Wolff szerint Verstappen pontosan tudta előre, hogy abban a balosban össze fognak ütközni Hamiltonnal


„Csak össze kell hasonlítani azzal, ami az első kör negyedik kanyarjában történt Lewis és közte, Verstappen nem hagyott helyet, leszorította a pályáról, de ennek megítélését is a versenybíróságra bízom.”

„Az ominózus kanyarban a külső ívről hirtelen a belsőre került Max, ráment a durvább kerékvetőre, amin megugrott az autója. Ha az első körös incidenst nézzük, Lewis ugyanilyen helyzetben visszavett. Az ütközésnél viszont teljesen világos kellett, hogy legyen Max számára, hogy bele fog menni a Mercedesbe. Ha nem kezeljük normálisan ezt a helyzetet, tovább fognak folytatódni a karambolok.”

„Silverstone-ban nagysebességű ütközést láthattunk közöttük (igaz, ott Hamiltont hozta ki ludasnak a versenybíróság), most pedig Max Hamilton fején landolt, lehet, hogy legközelebb mindkettő egyszerre történik. A halo egészen fantasztikusan állta az erőhatást” – tette hozzá Toto Wolff. Ha megnézzük a felvételeket, valóban nagy baj történhetett volna, ha Verstappen hátsó kereke telibe kapta volna Hamilton fejét, amitől azonban a glória megvédte.

Lenyugszanak a kedélyek, vagy idén még további karambolokra számíthatunk? Vajon bármelyiküket megbüntetik a mostani ütközésért?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: