DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Wolff: Összeütközhet még Lewis és Max

Azt hihetnénk, bő egy hét elteltével már lecsengett a Hamilton-Verstappen karambol okozta szenzáció és kommentháború, a Magyar Nagydíj hetén azonban Toto Wolff jövőt jósolva ismét feldobta a témát.

Kis mozdulat volt, mégis óriási port kavart. Miután a Brit Nagydíj első körében, a Copse-ban Lewis Hamilton és Max Verstappen összeérésének a holland balesete lett a vége, az ügy utóhatásai komoly magasságokba emelkedtek. A felek – csapatfőnökök, pilóták egyaránt – már vasárnap kölcsönösen szidták egymást, a rajongótáborokról nem is beszélve. Később a Red Bull ezt csak fokozta, mikor bejelentették, a kár (1,8 millió euró) és a szerintük túl enyhe büntetés – a bizonyos 10 másodperc – miatt már ügyvédet is felbéreltek.

Az ügynek már csak ez utóbbi miatt sincs még teljesen vége, de ahogy most Toto Wolff Motorsport.comnak adott nyilatkozatából kiderül, ez enélkül is minden bizonnyal egész szezonos történet lesz. Az osztrák szerint idei első ütközésük valószínűleg nem marad az utolsó is. A java még csak most jöhet.

„Szerintem intenzívebbé vált Silverstone óta” – ismerte el a csapatvezető, amikor a rivalizálásról kérdezték. Persze ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy menthetetlenül eldurvul kettejük párharca, de Wolff szerint ha nem változtatnak, könnyen megtörténhet, hogy egyikük vagy mindketten újból pórul járnak. „Egész biztosan nem ez volt az utolsó, hogy pozícióért harcoltak. Remélhetőleg sportszerűek tudnak majd maradni. Ha nem, akkor még több ütközést látunk majd.”



Wolff, aki a történtek óta természetesen saját pilótáját védi, most sem volt rest dicsérni Hamiltont, akinek elmondása alapján a hozzáállása elismerésre méltó. „Azt hiszem, a sikerének a titka nemcsak az autója, hanem az érettsége is. Az előrelátás fontos ahhoz, hogy bajnokságokat nyerj, hiszen ahhoz pontokat kell szerezned.” Ami a karambolt illeti, szerinte továbbra sem a brit hibája, egyszerűen ez benne volt a pakliban. „Most elérkeztünk ahhoz a szituációhoz, amikor a pályapozíció feladása trenddé vált az elmúlt versenyeken. Ezúttal egyikük sem engedett, és nagy baleset lett a vége. Szerintem ő [Hamilton] már rég túl van azon, hogy bizonyítani akarjon. 99-szeres futamgyőztes, hétszeres világbajnok, nem kell bizonyítania senkinek.”

Wolff számára nem ismeretlen a helyzet, amikor Hamilton ütközik, hiszen még Nico Rosberggel a Mercedes fedélzetén többször is volt erre példa. Ennek ellenére az osztrák úgy gondolja, minden összetűzés más. „A külsővel [konfliktussal] egyszerűbb megbirkózni. Ez most messze nem olyan, amire korábban a csapaton belül volt példa. Azokat nehezebb kezelni, mert mindkét versenyzőre szükség van ahhoz, hogy megnyerhessük a konstruktőri bajnokságot, és a csapat és a tekintélyes Mercedes márka értékeit tisztelve kell vezetniük. A külső csaták – az F1 mindig is erről szólt, és nehéz kordában tartani őket.”

„Most, hogy ez egy másik csapattal zajlik, sokkal bizonytalanabbá teszi a végkimenetelt. A csapaton belül vannak eszközeid arra, hogy elfojts egy rivalizálást, ha kezdene rossz irányba menni. Egy másik csapattal versenyezve, aminek meg kell történnie, az meg is fog. Nekünk pedig nincs ráhatásunk” – összegezte Wolff a csapat eddig is ismert nézeteit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: