DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ügyvédhez fordult a Red Bull

Kezd egészen extrém magasságokba emelkedni a vasárnapi Hamilton-Verstappen ügy. A Red Bull tanácsadója elárulta, a csapat már ügyvédeket is mozgósított, hogy bizonyítsák az FIA eljárásának hibáit.

Lassan 48 óra is eltelt Lewis Hamilton és Max Verstappen vasárnapi ütközése óta, ám a felek ugyanolyan intenzitással támadják egymást, mint frissen a történtek után. A karambolból a Red Bull jött ki rosszabbul: Verstappen a nap további részét a kórházban töltötte, ő is és a csapat is elvesztette magabiztos előnyét a bajnokságban, és az RB16B is apró darabokra tört.

Hamilton ezzel szemben boldogan pezsgőzött a futam után a dobogó tetején, a győzelmet még az a 10 másodperces büntetés sem tudta elvenni tőle, amit az esetért kapott, és amit a Red Bull felettébb enyhének érez. Christian Horner és Helmut Marko már vasárnap azt hangoztatták, a brit minimum kizárást érdemelt volna, de az egyfutamos eltiltás is bőven jogos lett volna szerintük.

Marko most elárulta, noha az FIA lezártnak tekinti az ügyet, ők nem hagyják annyiban, és már a megfelelő lépéseket is megtették. „Az ügyvéd majd ellenőrizni fogja, mit lehet tenni ilyen helyzetben a sportszabályzat keretein belül. Óriási szerencse, hogy nem lett rosszabb vége, az autónak, és valószínűleg a motornak is, viszont annyi. Ezt nem hagyhatjuk annyiban. A felfüggesztés [Hamiltonnak] teljesen indokolt lenne” – nyilatkozta az osztrák médiának.



Verseny közben persze limitáltak a büntetési lehetőségek, ami egyáltalán nem tetszik Markónak. A következetlenség pedig végképp nem. „Ez nevetséges. Ez a szabályzat hibája, hogy ennyire korlátozott. Az egészet felül kellene bírálni, beleértve a versenybíróság működését. Perez Ausztriában kétszer is öt másodperces büntetést kapott, mert volt egy minimális kontakt, ami után még csak ki se repült senki a pályáról. Hamilton kaphatott volna bokszutca-áthajtásos büntetést, és még tíz másodpercet. De még csak ez se történt meg” – háborgott az osztrák.

„Max a saját ívén haladt, ott, ahol Hamiltonnak el kellett volna vennie a gázt. Nem érhetsz össze az ellenfeled hátsó kerekével az egyik leggyorsabb kanyarban, a legkisebb ilyen momentumnak végzetes következményei lehetnek. Ez egy felelőtlen manőver. Hamiltonnak ismernie kell a következményeket” – folytatta Marko. A következmények pedig? A tanácsadó szerint a csapatnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. „Jelen állás szerint az anyagi kár 750 000 euró, de a motor helyzete még nem tisztázott. A költségplafon miatt ez nekünk jelentős összeg, és megérezzük.” Egyvalami szerencsére egyben maradt, és ez Verstappen éhsége a sikerre. „Sajnos abban az autóban biztos nem versenyez [a Magyar Nagydíjon], mivel totálkáros. De egy nagyon motivált Maxot fognak majd látni Magyarországon” – jelentette ki határozottan Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: