DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Piszkos manőver” – dühös a Red Bull Hamiltonra

A Max Verstappen elleni csata során Lewis Hamilton óriási hibát vétett, riválisa pedig kiesett a versenyből. Christian Horner piszkos húzást emlegetett, Helmut Marko pedig eltiltaná a címvédőt.

Akárcsak a szombati sprintfutam során, úgy a vasárnapi versenyen is ismételten hatalmas csatába kezdett egymással a világbajnoki pontverseny első két helyezettje. Hamilton bár jobbat rajtolt, a Red Bull versenyzője mégis az élen tudott maradni egészen addig, amíg riválisa meg nem lökte őt. Verstappen egy 51G-s becsapódást szenvedett el, és csak nagyon nehezen tudott kiszállni a rommá tört versenygépből.

Az eset miatt a hétszeres világbajnok egy 10 másodperces büntetést kapott, ám a Red Bull szakemberei szerint ez elég gyenge szankció volt számára. Az energiaitalosok tanácsadója, Helmut Marko a német Sky-nak nyilatkozott az esetről, szerinte keményebbnek kellene lenni az ilyen incidensek során.

„A normális sportkódex alapján nem lehet ilyet tenni. Nem tudom, mi lenne a maximális büntetés, de az ilyen veszélyes és meggondolatlan viselkedést felfüggesztéssel vagy valami hasonlóval kellene büntetni. Ha egy versenyző ténylegesen hozzá ér a másik hátsó kerekéhez az elsővel, akkor az a pálya leggyorsabb kanyarjában már nem lehet versenybaleset. Ez hanyagság és veszélyes viselkedés” – mondta Marko.



Természetesen felvetették számára azt is, hogy a Mercedes Verstappent tartja hibásnak, ám Marko szimplán vaknak nevezte az ellenfeleket.

„A visszajátszások elég világosan megmutatták. A bal első kerekével neki ment a jobb hátsó kerekünknek, és a falba küldte Verstappent.” – tette hozzá.

A csapatfőnök Christian Horner sem volt sokkal nyugodtabb, szerinte ez egy piszkos húzás volt, mivel elkerülhető lett volna a baleset.

„Mindenki, aki versenyzett már itt, tudja, hogy a Copse kanyarban nem teheted be a kerekedet így belülről. Ez egy óriási baleset volt. 100%-ban Max kanyarja volt, szóval, ami engem illet, a teljes felelősség Hamiltonra hárul, akinek nem lett volna szabad abban a helyzetben lennie. Egy hatalmas balesetet szenvedhetett volna, de hála az égnek sértetlenül megúszta. Remélem, hogy megfelelően fogja kezelni a helyzetet.”

„Szerintem ez egy kétségbeesett húzás volt. A kör első részében nem jött be a terve, amire nyilvánvalóan fel volt készülve, aztán pedig egy kétségbeesett mozdulatot tett, amikor belülre ment. Ti is tudjátok, hogy Copse a világ egyik leggyorsabb kanyarja, nem lehet így belülre tenni a kerekedet, ez egy piszkos manőver volt.”

Verstappent az eset miatt először a pályakórházba szállították, azóta pedig egy helyi kórházba szállították további vizsgálatok miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: