DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Mercedes: Elkerülhetetlen volt az ütközés

A címvédő istálló vezető pályamérnöke, Andrew Shovlin szerint Max Verstappen agresszivitása miatt biztos volt, hogy egy ponton össze fog ütközni a két F1-es világbajnoki rivális.

Bár már a korábbi versenyeken is vívtak kemény csatákat egymás ellen, a Brit Nagydíjig kellett várnunk rá, hogy komolyabb ütközés történjen Max Verstappen és Lewis Hamilton között. A holland akkora erővel csapódott a gumifalba az első kör felénél történt balesetben, hogy kórházba is vitték, míg brit ellenfele az ezért kapott tíz másodperces időbüntetéssel együtt is megnyerte a hazai versenyét.

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke szerint garantálható volt a kiélezett vb-harc és Verstappen agresszív vezetési stílusa miatt, hogy valamelyik futamon ütközni fognak Hamiltonnal – s annak, hogy ez Silverstone-ban fog megtörténni, már a szombati sprinten is volt előjele:

verstappen-hamilton-csata-silverstone-dppi



„Ha megnézzük a sprintversenyt, valamint magának a futamnak az első körét, Lewisnak folyamatosan ki kellett hátrálnia a manőverekből, hogy elkerülje az ütközést” – fogalmazott Shovlin a Motorsport.com hasábjain. „Olyan pozícióba tudta tenni az autóját, amelyben állni tudta a sarat. Max agresszíven vezet, így elkerülhetetlen volt, hogy egy nap ilyen incidens történjen. De elégedettek voltunk Lewis munkájával, és kicsit csalódottak a büntetés miatt, de megkönnyebbültünk, hogy így is meg tudta nyerni a versenyt.”

A silverstone-i ütközés nemcsak a két versenyző, hanem a két élcsapat között is kiélezte a feszültséget. A Red Bull olyannyira felbőszítette magát a történteket, hogy a hírek szerint ügyvédeket is megkerestek annak érdekében, hogy bizonyíthassák az igazukat. Toto Wolff Mercedes-főnök viszont Shovlinhoz hasonlóan úgy véli, hogy elkerülhetetlenek az ilyen incidensek két vb-rivális között:

„Ha senki nem hátrál meg, akkor előfordul az ilyen. De szerintem két ember kell a tangóhoz. Végig roppant intenzív ez a bajnokság, mert minden eszközzel harcolunk, hogy harcban maradjunk a világbajnokságért, miközben tudjuk, hogy nem teljesítünk úgy, ahogy a Red Bull és a Honda. Ezért eddig sok pontot veszítettünk, ma viszont sokat nyertünk, szóval ez mindig kiegyenlítődik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: