DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Horner szerint sem érdemelt büntetést Norris

A futam eleji incidens szenvedő felének főnöke úgy látta, belefért a „kemény versenyzés” kategóriájába, amit a brit csinált. Természetesen mclarenes kollégája is egyetértett vele.

A verseny eleji biztonsági autós fázist követő újraindításnál történt a Formula-1-es Osztrák Nagydíj egyik vitatott incidense: Sergio Perez a 4-es kanyar külső ívén támadta Lando Norrist, aki azonban nem hagyott neki helyet, így a mexikói lesodródott a kavicságyba. A Red Bull-os rengeteg pozíciót veszített, míg a mclarenest ezért öt másodperces időbüntetéssel sújtották (ahogy később magát Perezt is, méghozzá duplán, miután hasonló manővert mutatott be Charles Leclerc-rel szemben).

norris-perez-redbull-spielberg-1



A futam után Perez úgy fogalmazott, hogy szerinte Norris megmozdulása már „nem a fair versenyzés része”, a végül ennek ellenére is dobogóra álló riválisa viszont nem értett egyet a szankcióval, s „ostobának” nevezte a mexikói előzési kísérletét. Némileg talán váratlan lehet, de a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner sem látja indokoltnak Norris büntetését:

„Szerintem már a közvetítés közben is elmondtam, hogy nem volt komoly problémám Lando megmozdulásával” – fogalmazott a Sky Sports kamerái előtt. „Versenyzés volt, kemény versenyzés. Kerék a kerék ellen harcoltak, és azzal, hogy ezt büntették, nem hagytak más lehetőséget, mint hogy mi is kapjunk, amikor ugyanezt megcsináltuk Charles-lal. De ilyen a versenyzés. Különben az lesz, hogy a versenyzők magukat fogják kirakni a pályáról, aztán meg büntetést követelnek. Úgyhogy ez kicsit csalódáskeltő, szerintem ez kemény versenyzés volt.”

Az már kevésbé meglepő, hogy a McLarent irányító Andreas Seidl egyetértett Hornerrel: „Én sem értek egyet a büntetéssel. A futam elején jártunk, és Michael Masi szavait használva: már gokartozás közben megtanulják, hogy ha odamennek, akkor a kavicságyban kötnek ki. Mivel az autók egymás mellett haladtak, nem gondolom, hogy ezért büntetés járt. De koncentráljunk a pozitívumokra: szenzációs verseny és hétvége volt a csapattól és Landótól, és Daniel [Ricciardo] is szenzációs felzárkózást produkált. Szeretnék mindenkinek nagy köszönetet mondani itt a pályán és otthon is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: