DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Russell: Bottas gyakorlatilag a csapattársam

A Portugál GP előtt újra téma volt az imolai ütközés: a brit ismét megerősítette a bocsánatkérését, mivel szeretne példakép lenni, míg a finn elárulta, hogy még aludt, amikor riválisa hívni próbálta.

A két héttel ezelőtti Emilia-Romagna-i Nagydíj leglátványosabb pillanata volt George Russell és Valtteri Bottas ütközése, amely után elsőre mindketten a másikat hibáztatták a történtekért, sőt a williamses odáig ment, hogy a finn szándékosan keményen védekezett ellene, mivel tudja, hogy esetleg az utódja lehet a Mercedesnél. Másnapra aztán lehiggadtak a kedélyek, s Russell egy Twitter-posztban kért elnézést a baleset utáni viselkedéséért.

A Portugál Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is jelen volt online formában – természetesen újra előjött a téma, így Russell ismét elmondhatta, miképp látja ennyi idő elteltével az imolai eseményeket:

russell-portimao-dppi-csut-1



„Egy hét elteltével, de már egy éjszaka után is, miután lenyugodtak a kedélyek és volt idő reflektálni a dolgokra, úgy gondolom, hogy egy dolog a baleset: ez is a versenyzés része, előfordul ilyesmi. Úgy vélem, amiket az ütközés után csináltam, az nem az igazi énem volt. Bizonyos szempontból az ösztöneim ellen cselekedtem, hogy nem sétáltam el és kimutattam kicsit az érzelmeimet, amit talán rosszul mértem fel a pillanat hevében. Ez pedig további néhány dologhoz vezetett a délután folyamán. Ezért éreztem úgy, hogy hétfőn ki kell adnom azt a közleményt, amiben elnézést kérek a cselekedeteimért. Mivel szeretnék jó példával elöl járni és példakép lenni, és az ütközés utáni cselekedeteim nem voltak példaértékűek.”

Arra a kérdésre, hogy beszélt-e az ütközés után a Mercedes csapatfőnökével, Toto Wolff-fal (sokak szerint az ő hatására váltott álláspontot a fiatal pilóta), így felelt Russell: „Igen, természetesen, Toto és én alaposan átbeszéltük ezeket az incidens után. Hogy miről beszéltünk, az köztünk marad, de nagyon támogató és konstruktív volt. A kapcsolatunk nem romlott meg az incidens, sőt épp ellenkezőleg. Ugyanez igaz mindenkire a Williamsnél” – fogalmazott a versenyző, majd hozzátette:

„Versenyzőként az első alapszabály, hogy nem ütközhetünk a csapattársunkkal. Nyilván ma nem lennék ebben a pozícióban a Mercedes támogatása nélkül. Az első pillanattól kezdve támogattak, éppen ezért Lewis és Valtteri bizonyos szempontból a csapattársaim, függetlenül a körülményektől. Nem lenne szabad összeütköznünk a pályán, legyen szó az én hibámról, az ő hibájáról vagy versenybalesetről.”

russell-bottas-imola-crash-3

Russell azt ugyanakkor leszögezte, hogy azt nem bánta meg, hogy előzni próbálta Bottast: „A Williams is hihetetlenül támogató volt. Azt akarják, hogy támadjak, ragadjam meg a lehetőségeket, és büszkék voltunk rá, hogy abban a pozícióban voltunk. A tizedik helyen haladtunk, önerőből harcoltunk a pontokért. Tavaly is voltunk ilyen helyzetben, de akkor szerencsével, mivel néhány autó kiesett. Viszont most önerőből voltunk ott és próbáltunk előzni.”

Természetesen nemcsak Russellt, hanem Bottast is kifaggatták arról, hogy beszélt-e ellenfelével a történtek óta: „Hallottam a posztjáról és a bocsánatkéréséről, olvastam is. De igen, nem beszéltünk a verseny és a felügyelőknél tett látogatás óta. Hétfő reggel volt egy nem fogadott hívásom, de akkor még aludtam. Nem beszéltünk azóta, de biztos vagyok benne, hogy George is lezárta a történteket. Ez már történelem, és a felügyelők sem ítélkeztek. George elnézést kért, itt az ideje továbblépni” – mondta el a finn, aki szintén beszélt Wolff-fal:

„Volt egy beszélgetésünk utána, hogy átfussuk a történteket, de ez normális. De ezen kívül abban maradtunk, hogy raktározzuk el a pozitívumokat, tanuljunk a negatívumokból, és lépjünk tovább. Igazából el is kellene felejteni. Az egyik pozitívum nyilvánvalóan, hogy ez még csak a szezon második versenye volt, és van még huszonegy előttünk.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: