DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Brawn: Russell nem tudott hova menni Bottas miatt

Az F1 sportigazgatója szerint nehéz megítélni az imolai balesetet, de úgy látja, Bottas manőverezése okozta az ütközést. Verstappen és Hamilton „titáni párharca” miatt aranyévre számít Brawn.

Az akciódús Emilia-Romagna-i Nagydíj után is jelentkezett a Formula-1 hivatalos honlapján vezetett rovatával Ross Brawn, az F1 sportigazgatója. Természetesen a szakember sem mehetett el szó nélkül Valtteri Bottas és George Russell komoly vitákat és némi szópárbajt is kiváltó ütközése mellett: Brawn szerint ugyan nehéz megítélni az incidenst, de ő úgy látja, hogy a finn jobbra húzódása váltotta ki végső soron a balesetet.

russell-bottas-imola-crash-dppi-1



„A pozitívum, hogy mindkét pilóta sértetlenül megúszta, s az autók megmutatták, milyen messzire jutottunk a biztonság terén” – kezdte Brawn. „Imola egy nagyon szűk pálya, szóval nincs túl sok hely. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy mindkét oldalon vizes fű volt az eső miatt, különösen trükkössé válik a helyzet. Biztos vagyok benne, hogy mindketten kielemzik a balesetet és tanulni fognak belőle, de valóban úgy tűnt, hogy Valtteri keresztülvágott a pályán, így George nem tudott hova menni.”

Brawn Max Verstappen és Lewis Hamilton csatájáról is szót ejtett – mind az imolai futam startját, mind a teljes idényre kilátásban lévő vb-küzdelmet illetően: „Helyenként hajmeresztő volt Verstappen versenye – például amikor majdnem elveszítette az irányítást az autója felett az újraindításnál, de egyébként biztos kézzel vezetett és megérdemelte a győzelmet. A rajt utáni első kanyarban látott csata közte és Hamilton között megalapozta a futamot. Úgy hiszem, Maxé volt a kanyar: övé volt az ív, övé volt a pálya azon pontja. Lewis visszanézve talán inkább már kihátrálna a manőverből, főleg figyelembe véve a körülményeket.”

verstappen-hamilton-imola-dppi

„Hamilton számára ez a nap sokat számíthat a bajnokságban. Ritka hibát követett el, de visszazárkózott, és még mindig vezeti az összetettet. Kemény bajnoki küzdelem lesz ez – ami fantasztikus a Formula-1 szempontjából. Hamilton és Verstappen személyében két olyan versenyzőről van szó, akik más szakaszában járnak a pályafutásuknak, és két nagyon hasonló teljesítményű autóban ülnek. Minden adott egy titáni párharchoz, nem utolsósorban azért, mert nem hiszem, hogy a csapatok túl sok erőforrást tudnak fordítani az idei autóra a 2022-es előkészületek fényében. Annyira 2022-re koncentrál mindenki a jelentős szabályváltozások miatt, hogy szerintem amit most látunk, azt fogjuk látni egész szezonban. Aranyév lehet ez.”

A szakember kiemelte még Lando Norrist is, aki szerinte pazar munkát végzett a hétvégén, s ezzel a nap versenyzője is lett, de egykori csapatát, a Ferrarit is dicsérte, mert bár egy-két tizedmásodperc még hiányzott a tempójukból ahhoz, hogy dobogóra álljanak, így is egyértelműnek tűnik az előrelépésük.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: