DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Ferrarinál tilos a csapaton belüli harc

Mattia Binotto csapatfőnök nagyon gyorsan világossá tette, hogy az egyéni érdekek most háttérbe kerülnek, az istálló fejlődése a legfontosabb, nem csapaton belül egymás legyőzése. Menni fog?

Ebben a szezonban nemigen valószínű, hogy sikerülne a Scuderiának rögtön visszatérnie az élmezőnybe, de valószínűleg, inkább a hosszabb távú célok kerültek előtérbe, hogy ha az idei év el is szállna, legalább 2022-ben legalább felvehessék a harcot a futamgyőzelmekért, ami tavaly lehetetlen volt.

2019 derekán vált egyértelművé, hogy a Sebastian Vettel-Charles Leclerc páros nem eszik egymás tenyeréből, megborult a csapaton belüli egyensúly, a négyszeres világbajnok németet megzavarta, hogy a fiatal monacói ennyire gyors és tehetséges és bizony nemegyszer előfordult, hogy egyikük sem igazán engedelmeskedett az előre megbeszélt csapatstratégiának.

Összezördültek Monzában, Szingapúrban és Oroszországban is, Brazíliában pedig kiejtették egymást egy felesleges koccanással, ami aztán tavaly Ausztriában megismétlődött. Vettel az Aston Martinhoz távozott, helyére a spanyol Carlos Sainz érkezett. A csapatfőnök nagyon gyorsan rövidre zárta az alapszabályokat: az istálló érdekei az igazán fontosak, az egyéni érdekek csak utána következnek.

Vettel és Leclerc között egyre gyakrabban nem volt meg az összhang


„A Ferrari az első. Nincs a csapatnál egyetlen ember sem, aki fontosabb lenne, mint maga az istálló. Ezt mi mindannyian tudjuk, akik itt dolgozunk. Mindenki tudatában van annak és meg is beszéltük, hogy a legfontosabb célunk az, hogy újra világbajnokok legyünk. Ehhez azonban elsőként le kell győzni a többi autót és a többi versenyzőt” – idézi Mattia Binottót a PlanetF1.com szakportál.

„Amennyiben végül mi rendelkezünk a leggyorsabb autóval és a mi pilótáink lesznek a mezőny legelején, akkor jön el az az idő, hogy engedhetjük a csatározást kettejük között. Most valóban mindent arra kell összpontosítanunk, hogy csapatként minél dinamikusabban fejlődjünk. Egyébként úgy érzem, hogy a két pilóta közti kapcsolat igen jó, igaz, mindkettejükkel hosszasan el is beszélgettem.”

„A gárda számára az a legfontosabb, hogy mindketten a lehető legtöbb pontot gyűjtsék, ezt pedig Sainz és Leclerc is jól tudja. A minél jobb konstruktőri helyezéshez ugyanis két nagyon erős pontszerző pilótára van szükség” – tette hozzá Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: