DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Bahrein az egész F1-et beoltaná Pfizer-vakcinával

Olyan jól áll a lakosság oltásával Bahrein, hogy a Formula-1 teljes utazó személyzetének felajánlotta a koronavírus elleni védőoltást: három hét ottani tartózkodás alatt mindkét dózist megkaphatnák. Nem nagy azonban rá az érdeklődés.

Különleges, napjaink viszonyai között értékes ajánlattal állt elő az F1-es szezonnyitót rendező Bahrein a hamarosan az előszezoni teszt miatt az országba érkező mezőny számára. Mivel ők maguk a világon a leggyorsabban haladók között vannak a koronavírus vírus elleni oltások beadásával saját lakosságuk körében (az 1,7 milliós népesség 9% megkapta már mindkét dőzist), kiterjesztették vakcinációs programjukat, és mostantól a királyságba érkező nagyobb események résztvevőit is készek beoltani: persze önkéntes alapon, és amennyiben az érkezők tartózkodási időtartama lehetővé teszi.

bahrein



A Formula-1-es mezőnyé pedig idén történetesen lehetővé teszi, hiszen rendhagyó módon a háromnapos előszezoni tesztet is a szahíri pályán tartják két héttel a nagydíjhétvége előtt, a két esemény között pedig már nem is utaznak haza. A teszt március 12-én, a Bahreini Nagydíj pedig március 26-án kezdődik.

„A Formula-1 idei tartózkodási ideje a tesztekkel együtt azt jelenti, hogy a résztvevők nagy többsége egy háromhetes perióduson át Bahreinben fog tartózkodni. Ez pedig kivételes lehetőséget ad arra, hogy extra védelmet nyújtsunk azok számára, akik szeretnének élni ezzel a vakcinálás formájában” – áll a bahreini állam által kiadott közleményben. Hozzáteszik, a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltanák be az F1-es személyzetet, amelyet egyébként eddig a legszélesebb körű elfogadottság övez a világban. Az oltás első és második dózisa között 2-3 hétnek kell eltelnie, az F1-es személyzet ezt igénylő tagjai pedig az első adagot érkezéskor, a másodikat pedig távozáskor, a versenyhétvége után kapnák meg.

Az első jelek szerint azonban a Formula-1 utazó csapatának zöme nem fog élni ezzel a nagyvonalú ajánlattal. A FOM új elnöke, Stefano Domenicali nemrég beszélt is arról, hogy sportága nem szeretné átugrani az oltási sorrendet, most pedig egy szóvivő is megerősítette a Motorsportnak, hogy nincsenek efféle szándékaik, és inkább megvárják, hogy a brit egészségügyi rendszer lássa el őket, amikor annak eljön az ideje. Addig pedig az F1 tovább folytatja a tavaly kiépített és jól működő helyszíni PCR-tesztelések szigorú protokollját.

A FOM vezetői ugyan a csapatok helyett nem dönthetnek ebben a kérdésben, de arra számítanak, hogy körükben sem lesz nagy hajlandóság a bahreini vakcinációs ajánlat elfogadására.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: