DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem kér soron kívüli vakcinát az F1

A versenyzők és csapattagok akkor kapják meg a védőoltást, ha rájuk kerül a sor: Stefano Domenicali nem akarja, hogy a rászorulók elől vegyék el a lehetőséget.

Aktuális etikai kérdés, hogy a sportolóknak szabad-e soron kívül megkapni a koronavírus elleni védőoltást, így biztosítva az immunitást. Magyarországon például (más országokhoz hasonlóan) már elkezdődött az olimpikonok vakcinálása.

Ismerve, hogy 2020-ban több Formula-1-es versenyzőnek versenyeket kellett kihagynia fertőzöttség miatt – és a szigorú óvintézkedések ellenére húszból hatan már el is kapták a Covid-19-et –, kézenfekvő lenne, ha a bajnokság is beoltatná a pilótákat és a többi résztvevőt mihamarabb, így biztosítva a terv szerint rekordhosszú, 23 versenyből álló szezon zavartalan lebonyolítását. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója azonban nemet mondott erre az opcióra, mert rossz üzenete lenne.



„Ez egy nagyon fontos kérdés. Most a legsebezhetőbbeknek jár a prioritás. Ami minket illet, nem akarjuk kikerülni a vakcináért sorban állókat. A védőoltás rendkívül fontos, és elmondhatom, én is várom, hogy megkapjam, ahogy mindenkinek gondolnia kellene ebben a pillanatban” – idézi a RaceFans.net Domenicalit.

„Ha már lehetséges lesz, akkor belső körben beszélni fogunk róla a csapatokkal” – utalt arra Domenicali, hogy egy újabb dilemmát jelent majd, mennyire lehet elvárni az F1 résztvevőitől, hogy az önkéntes oltást beadassák. „De egyelőre körültekintőnek kell lennünk, várnunk és tiszteletben tartanunk a veszélyeztetettek helyzetét. Nem akarunk azok lenni, akik elveszik tőlük, ami nekik járna, ez biztos. Tiszteletben tartjuk, amit a kormányok mondanak és tesznek majd.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: