DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Sajtó: Jöhet a Williams-Renault szövetség

A francia gyári istálló Alpine néven folytatja Formula-1-es részvételét, de 2021-ben csak saját csapatát látja el Renault-erőforrásokkal. Információk szerint a Williams lehet az új stratégiai partner.

2020 végén a McLaren is Mercedes-egységekre váltott, így a francia gyártónak már csak az Alpine, azaz saját gyári istállója maradt meg, amely gárdát elláthatta motorokkal. Úgy tűnik, az új vezetés nagyon szeretné, ha még legalább egy partnercsapat is csatlakozna, ezért a hírek szerint a Williams lehet a befutó.

De akkor mi a helyzet azzal a korábbi bejelentéssel, hogy a Williams a Mercedesszel fűzi szorosabbra a kötelékeket? A La Gazzetta dello Sport keddi értesülései szerint ez a terv kútba esik, és – ahogy az néhány hete már felmerült – 2022-től a grove-iak az Alpine-nal lépnek szövetségre. A Hondánál láthattuk korábban, mekkora hátrány a fejlesztéseknél, ha csak egyetlen csapat autói gyűjtik az adatokat. Ezt kerülné el a Renault.

Valóban megvalósulhat az Alpine-Williams stratégiai együttműködés?


„Az ambíciók hatalmasak és teljesen világosak, ahogy Luca De Meo megérkezett a Renault élére. Az új főnök felismerte, hogy az Alpine önmagában nem képvisel akkora lehetőségeket, hogy a fejlesztések ereje felérjen a Mercedes szintjére. A német gyártónak a gyári istállón kívül jelenleg három partnercsapata is van (McLaren, Aston Martin, Williams), a Ferrarinak kettő (Alfa Romeo és Haas), a Hondának összesen kettő (Red Bull, Alpha Tauri)” – írja a lap.

A sajtótermék értesülései szerint a Williams 2022-től az Alpine juniorcsapatává válna, ami mindkét fél számára nagy előnyökkel járhat. Ezzel a franciák is hasonló útra lépnének, mint a Ferrari és a Red Bull, hogy fiatal pilótái a Formula-1-ben pallérozódhatnának. Nyilván a Williams pedig megkapná ezért a megfelelő anyagi ellenszolgáltatást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: