DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Még nem dőlt el, ki vezetheti Hamilton autóját

A csütörtöki sajtónapon George Russell lesz a Mercedes egyik versenyzője, de Toto Wolff szerint csak később döntenek arról Lewis Hamilton állapotától függően, hogy ki versenyez náluk Abu Dhabiban.

Lewis Hamiltonról múlt kedden derült ki, hogy elkapta a koronavírus-fertőzést. A Szahíri Nagydíj hétvégéjén Toto Wolff csapatvezető még úgy fogalmazott, hogy „nincs túl jól” a pilóta, a minap viszont a hétszeres F1-es világbajnok egy posztban törte meg a csendet azzal, hogy jelezte: javul az állapota, és már edzésbe is állt.

Ahhoz, hogy ott legyen az idényzáró Abu Dhabi GP-n, első körben Bahreinben kell negatív teszteredményt felmutatnia, majd az Egyesült Arab Emírségekbe átutazva – ott erre külön engedélyt kapva, ami nyilván csak formalitás – újabb negatív PCR-tesztet produkálnia, mielőtt beléphet a Formula-1-es paddockba.

hamilton-mercedes-bahrein-1



Wolff szerint azonban még nem dőlt el, hogy Hamilton tud-e versenyezni a hétvégén: csütörtökön még a múlt hétvégén is őt helyettesítő williamses George Russell fog feltűnni a színeikben a médianapon.

„Még mindig van néhány kérdőjel azzal kapcsolatban, ki fog autóba ülni ezen a hétvégén Abu Dhabiban” – mondta el a Mercedes csapatfőnöke, akit a The-Race.com szaklap idéz. „Lewis állapota javul, de majd csak a hétvégéhez közelebbi időpontban fogjuk tudni, hogy ő fog-e vezetni. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy beülhessen az autóba, és tudjuk, hogy ő is roppant eltökélt, hogy visszatérjen. De az egészsége az elsődleges, ezért meglátjuk, mi lesz a helyzet, aztán utána döntünk.”

A szabályok értelmében Hamiltonnak legalább egy edzést – legyen szó akár szabadedzésről, akár az időmérőről – kell teljesítenie ahhoz, hogy rajthoz állhasson a versenyen, így legkésőbb a helyi idő szerint szombat késő délutáni kvalifikációig kell legkésőbb megérkeznie a pályára. Így akár az az abszurd helyzet is előállhat, hogy pénteken még Russell vezeti az autóját, aki utána visszaül a Williamsbe – bár elképzelhető, hogy amennyiben Hamilton elhagyhatja a bahreini karantén az első negatív teszteredmény után, inkább „visszaadják” a fiatal britet a grove-i istállónak.

Wolff mindeközben arról is szót ejtett, hogy igyekeztek mind műszaki, mind szervezeti szinten kijavítani a bokszutcai és rádiós hibát, amely miatt elbukták a biztosnak tűnő kettős győzelmet vasárnap a Szahíri Nagydíjon. Végezetül pedig azt is elárulta a csapatvezető, hogy speciális autófestést láthatunk a W11-esen az időmérő és a futam napján, ezzel is tisztelegve a Mercedes összes dolgozója előtt:

„Egy kicsit más festéssel fogunk körözni szombaton és vasárnap, amelyen mindenkinek a nevét fel fogjuk tüntetni az autót, hogy ezzel is elismerjük a Brixworthben és Brackley-ben dolgozó emberek elképesztő elhivatottságát. Mindenki keményen dolgozott idén, tovább emeltük a lécet ebben a rendkívül intenzív szezonban, és reméljük, ez a gesztus valamennyire megmutatja, mennyire elismerjük mindenki munkáját, aki érintett ebben.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: