DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Már sejti a Mercedes, mi történt a bokszban

Ritkán látható malőrt produkált az F1-es Szahíri Nagydíjon a világbajnok istálló: most úgy tűnik, a rádiós rendszerük olyan hibájáról van szó, ami már korábban is kifoghatott volna rajtuk.

A Jack Aitken fallal való találkozása miatt érvénybe lépett VSC-fázisig úgy tűnt, újabb könnyed kettős Mercedes-győzelmet hoz a Formula-1-es Szahíri Nagydíj. Ám akkor egy rádiós hiba miatt George Russell Valtteri Bottas első abroncsait kapta meg, ami azt eredményezte, hogy a britnek még egyszer ki kellett állnia kereket cserélni, míg a finn autójára visszakerültek a használt kemény keverékű gumik.

russell-boksz-mercedes-szahir



A szürreális jelenetsor pontos magyarázatára nem derült még fény, Andrew Shovlin, a Mercedes versenymérnöke azonban már sejteni véli a hibát, ami a rádiós rendszerük kialakításában keresendő – szavait a Motorsport.com szakoldal idézi:

„Ahhoz lehet köze, hogy hogyan részesíti előnyben az üzeneteket a rádiós rendszer. Ha például Ron [Meadows, sportigazgató] kihívja a szerelőcsapatokat, hogy készítsék elő a gumikat a két pilótának, akkor több adás is zajlott a rádiós csatornákon. A rendszer tudja, hogy előnyben kell részesítenie a Rontól érkező üzeneteket, mert a legfontosabb dolgok a gumik: még annál is fontosabb, amit az egyik versenyző vagy valamelyik csapattag mondana.”

„De úgy tűnik, van egy periódus, amikor a rendszer úgy dönt, hogy átengedi a priorizált üzeneteket, mi pedig lemaradtunk az adás egy fontos részletéről. Ez azt eredményezte, hogy a gumis szerelők fele nem kapta meg az üzenetet, a másik felük pedig igen. Ezért volt az, hogy bejöttek az autók, s az abroncsok nem álltak készen.”

Shovlin szerint az egész káosz és kapkodás erre a rendszerhibára volt visszavezethető. Amely ráadásul már korábban is bármikor felüthette volna a fejét a világbajnok istállónál: „Ez kifoghatott volna rajtunk bármikor az előző három évben, ahogy kiszúrhatott volna velünk a következő év első versenyén. Ez ott volt a rendszerben, és roppant szerencsétlen a pilóták, főleg George szempontjából, hogy ezt most vettük észre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: