DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mercedes: Ezt kolosszálisan elk**uk

Toto Wolff szerint a kettős kiállás, amely a Mercedes veszte lett, indokolt volt. George Russellt szíven ütötte, hogy kétszer bukta el a győzelem esélyét, de büszke teljesítményére. A stewardok berendelték a csapatot szabálytalan gumik használatáért.

Egy hihetetlenül rossz kerékcserén úsztak el a Mercedes kettős győzelmének esélyei a Szahíri Nagydíjon: amikor a késői biztonsági autós fázis alatt egyszerre jött a bokszba George Russell és Valtteri Bottas, teljes káosz alakult ki. Russellre rossz kerekek kerültek – Bottas gumijai – míg a finn sokáig vesztegelt és jobb híján visszakapta eredeti, viselt kemény abroncsait. A szabálytalan gumik lecserélése miatt Russellt egy körrel később újra kihívták.

„Összességében ezt kolosszálisan elk**uk” – összegezte a versenyt Toto Wolff a helyszíni riportereknek. „Egyszerűen az egyik bokszcsapat nem hallotta a hívást, rádióprobléma volt a garázsban. Az autó bejött, ők nem tudták, és összetévesztették a gumit a rosszal. Biztonsági kiállásnak szántuk, kint maradhattunk volna, de volt elegendő résünk. Megkérdőjelezhető, de szerintem a megfelelő döntés volt. Én meg sem bírom nézni. Általában amikor jó munkát végeztünk, jönnek a technikai gondok. Tanulnunk kell belőle.”



A futamot addig végig vezető Russell a két kiállás ellenére is harcban volt még a győzelemért – Bottas a kemény abroncsokon csak hátrafelé lépdelt –, de miközben a későbbi nyertes Sergio Perezt üldözte, defektet kapott, ami negyedszer is a bokszba kényszerítette.

„Ebben a percben nem tudom szavakba önteni. Nem volt egy kellemes érzés kiszállni az autóból. Voltak már futamaim, ahol a győzelmet elvették tőlem, de hogy kétszer is… Nem tudom elhinni” – beszélt a Lewis Hamilton Mercedesébe hétvégén átülő Russellből a csalódás. „Mindent beleadtam, amit csak tudtam. A rajt után kézben tartottam a versenyt, magabiztos voltam, kényelmesen éreztem magam. Aztán jól összekavartuk a dolgokat és hátrányba kerültünk. Szerintem így is utol tudtam volna érni Sergiót. Szíven ütött, de hihetetlenül büszke és boldog vagyok, hogy volt esélyem.”

Russell még a hihetetlen balszerencse ellenére is elért egy mérföldkövet: a gyenge Williamsből átülve pályafutása első pontjait szerezte a kilencedik helyért járó két és leggyorsabb körért járó plusz egy egységgel. Az eredmény azonban kétséges, mivel szabályszegés miatt a stewardok berendelték a Mercedest: a brit autóján szabálytalan abroncsokat (a Bottas számára fenntartott gumikat) használták. A vétségért kizárás is járhat, de a The Race szaklap szerint nem lesz büntetés, mert három körön belül lecserélték a rossz abroncsokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: