DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton nem tudta, ki az Alpha Tauri csapatfőnöke

Lewis Hamilton szerint egyáltalán nem jó ötlet megnyirbálni a Formula-1-es versenyzők fizetését, ám mielőtt még felsorakoztatta volna érveit, mulatságos pillanatokat okozott a sajtótájékoztatón.

Enwy_rlW8AUlNR7



Az F1 történetének első költségvetési limitje 2021-ben érkezik, ám az egy évre csapatonként kijelölt 145 millió dolláros összegbe számos kivétel nem esik bele, így a versenyzői fizetések sem, amelyek pedig gyakran az istállók kiadásainak legnagyobb tételei. A csapatok már egyezkedtek arról, hogy talán 2023-tól elkezdhetik korlátozni azt is, hogy a pilóták mekkora összeget tehetnek zsebre egy szezonban, a mezőny legjobban kereső tagja pedig meg is kapta a kérdést a Bahreini Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján: mit szól mindehhez?

Franz Tost szerint a versenyzőknek el kellene fogadniuk a 10 millió dolláros fizetéslimitet, és örülniük kellene annak, hogy vezethetik ezeket az autókat. Mit gondolsz erről?

Hamilton: Ki mondta ezt?

- Franz Tost.

Hamilton: Az kicsoda?

- Az Alpha Tauri csapatfőnöke.

Hamilton: Oh.

tost

Miután mindenki egy lapra került az Alpha Tauri gyakran sarkos véleményeket megfogalmazó csapatvezetőjét illetően, Hamilton elkezdte sorolni, szerinte miért lenne kicsinyes dolog az F1-től, ha a legnagyobb értékeinek számító résztvevőitől, a versenyzőktől akarna pénzt megvonni.

„Úgy tudom, a fizetéslimit bevezetése majd csak akkor érkezhet, amikor én már valószínűleg nem is leszek itt” – nyugtázta a formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón. „Viszont a versenyzők a sport sztárjai. Ők azok, akik képernyőn vannak, akik saját márkát képviselve, saját hírnevükkel tesznek arról, hogy a sport világszerte ismertebb legyen. Tudom, hogy egyes sportágakban már vannak fizetéslimitek, például az NFL-ben és talán a kosárlabdában is. Ám azt nagy különbségnek tartom, hogy ott a játékosok birtokolhatják a saját imázsukat és a sporton kívül is használhatják azt más célokra. A mi sportunk azonban a sajátjaként kezeli a versenyzők imázsát.”

„Gondolok a jövő fiatal sztárjaira is, és nem igazán értem, miért kellene őket ezzel a hendikeppel sújtani, amikor jelenlétükkel ők is hatalmas mértékben hozzájárulnak majd a sporthoz. Ez egy milliárd dolláros üzletág, és a versenyzőket jutalmazni kellene azért cserébe, amit magukkal hoznak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: