DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Kalandos kezdés után döntött rekordot Hamilton

Bár a start utáni szemerkélő esőben több helyet is veszített, végül Bottast levadászva szerezte meg 92. nagydíjsikerét a brit az F1-es Portugál Nagydíjon, így immár egyedül vezeti az örökranglistát.

24 év után rendeztek ismét Formula-1-es Portugál Nagydíjat, a helyszín viszont vadonatúj volt, hiszen a portimaói Algarve International Circuiten sorakozott fel a mezőny. Amelynek éléről Lewis Hamilton startolhatott, és az első kanyarokban még meg is őrizte a vezetést, miközben Valtteri Bottasnak Max Verstappen támadását kellett kivédenie – ez sikerült is, a holland pedig az őt előzni próbáló Sergio Perezzel ütközött. Az igazi izgalmak viszont csak ezután, ugyanis némi eső érkezett a pálya fölé, a trükkös körülmények közepette pedig Carlos Sainz tört az élre, megelőzve a helyet cserélő Bottast és Hamiltont is! Ráadásul a másik McLaren is jól halászott a zavarosban, hiszen Lando Norris feljött negyediknek Verstappen megelőzésével, míg mögöttük a parádés startot fotó Kimi Raikkönen haladt.

hamilton-mercedes-portimao-futam-1



Mivel azonban az eső nem zendített rá jobban, Sainz vezetése pünkösdi királyságnak bizonyult: a hatodik kör elején Bottas átvette tőle az első helyet, majd Hamilton és Verstappen is átlépte a spanyolt. Raikkönen is folyamatosan veszítette a pozíciókat, az őt elsőként visszaelőző Charles Leclerc ellenben előrefelé haladt: előbb Norris, majd Sainz mellett is elment, így visszaért a negyedik helyre a ferraris. De hasonlóan erős tempót diktált Pierre Gasly is, aki Daniel Ricciardo Renault-ját, majd a lágy gumikkal egyre hátrébb csúszó McLareneket is bedarálta. Norrist Lance Stroll is utolérte, a kanadai kívülről próbálkozott a célegyenes végén, ennek azonban ütközés és szárnysérülés lett a vége, így mindketten a mezőny legvégére estek vissza – a Racing Point pilótája ráadásul öt másodperces büntetést is kapott ezért, amit később még öttel megtoldottak pályaelhagyás miatt.

Idő közben az élen is folyamatosan zárult az olló Bottas és Hamilton között: a folyamatosan leggyorsabb köröket dobáló brit fokozatosan visszaért csapattársára, sőt a DRS-t is kihasználva megelőzte őt a célegyenesben, így magához ragadta a vezetést a hatszoros világbajnok. Miközben ez az előzés inkább kikerülés volt, a középmezőnyben kőkemény csatákat is láthattunk, amelyek a Norris–Stroll incidenssel ellentétben nem is végződtek koccanással: Sainz és Raikkönen, valamint Perez és Esteban Ocon is látványos, kanyarokon át tartó küzdelmet vívott egymással.

A Mercedesek a mezőnyből szinte utolsóként álltak ki kereket cserélni, de Hamilton első helyét ez sem veszélyeztette – sőt, az őt követő Bottas hiába kért vele ellentétesen kemény helyett lágy abroncsokat, a szerelők neki is a kemény keverékű gumikat rakták fel az autójára, ráadásul a bokszból kijövet egy csata kellős közepébe keveredett, így még több időt veszített kollégájához képest. Néhányan amúgy másodszor is meglátogatták a szerelőiket, köztük például Perez is, aki viszont még így is a hatodik helyre jött vissza – sőt, Ocon kései kerékcseréje után az ötödikre – úgy, hogy a verseny legelején szintén hátraesett a Verstappennel történt ütközés miatt.

Az élbolyban már nem történt változás, Hamilton kényelmes előnnyel és a leggyorsabb kört is begyűjtve nyert, ezzel pedig megszerezte karrierje 92. nagydíjgyőzelmét, megdöntve az örökrekordot, s immár egyedüliként vezetve a listát a 91 sikert jegyző Michael Schumacher előtt. Az immár 77 pontos hátrányban lévő Bottas bejött másodiknak, azaz újabb kettős Mercedes-győzelem született, míg a dobobót Verstappen tette teljessé – idén hetedik alkalommal sajátította ki ez a trió a pódiumot. Leclerc behozta negyedik helyen a Ferrarit, a lágy gumikon hajrázó Perezt viszont Gasly és Sainz is bekebelezte a legvégén. A top 10-et a Renault párosa és Sebastian Vettel tette teljessé, Raikkönen 11. helye pontszerzés híján is megsüvegelendő, Alexander Albon viszont csak 12. helyen jött be a Red Bull-lal, ami aligha jó jel a jövője szempontjából. A nagydíj egyetlen kiesője az autó sérülései miatt végül kiálló Stroll volt.

A Portugál Nagydíj végeredménye:

1. Lewis Hamilton Mercedes  
2. Valtteri Bottas Mercedes 25.592
3. Max Verstappen Red Bull/Honda 34.508
4. Charles Leclerc Ferrari 1'05.312
5. Pierre Gasly AlphaTauri/Honda 1 kör
6. Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1 kör
7. Sergio Pérez Racing Point/Mercedes 1 kör
8. Esteban Ocon Renault 1 kör
9. Daniel Ricciardo Renault 1 kör
10. Sebastian Vettel Ferrari 1 kör
11. Kimi Räikkönen Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
12. Alexander Albon Red Bull/Honda 1 kör
13. Lando Norris McLaren/Renault 1 kör
14. George Russell Williams/Mercedes 1 kör
15. A.Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
16. Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 kör
17. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
18. Nicholas Latifi Williams/Mercedes 2 kör
19. Daniil Kvyat AlphaTauri/Honda 2 kör
  Lance Stroll Racing Point/Mercedes Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: