DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Gasly: Marko dönt a jövőmről, nem én

Elégedett az Alpha Taurinál futott idényével, ugyanakkor nem cáfolta a renault-s pletykákat a monzai futamgyőztes: elmondása szerint ez nem az ő, hanem a Red Bull vezetőségének hatásköre.

Több olyan pletyka is felröppent az utóbbi időben a Formula-1-es paddockban, amelyek szerint már bejelentett versenyző–csapat párosok is felbomolhatnak a 2021-es szezonra. Az egyik ilyen híresztelés, hogy az Alpha Taurit erősítő Pierre Gasly kerülhet a jövő évre is érvényes kontraktussal rendelkező Esteban Ocon helyére a Renault-nál. Amikor az Olasz Nagydíjat másfél hónapja óriási meglepetésre megnyerő franciát arról kérdezték a Portugál GP csütörtöki sajtótájékoztatóján – amelyre a Formula.hu is meghívást kapott –, hogy mit szól ezekhez a pletykákhoz és mennyire érzi jól magát a jelenlegi helyén, így felelt:

gasly-alphatauri-2020



„Nagyon elégedett vagyok az Alpha Taurival, ez a szezon rendkívül jól alakul eddig. Több mint 50 pontot szereztünk 11 verseny alatt, szerintem ez a legjobb, amit valaha elért a csapat. Minden hétvégén fantasztikus munkát végeznek, és ezzel roppant elégedett vagyok. Van még egy évünk a Hondával, ami nagyon jónak ígérkezik a fejlődés szempontjából a motor részéről. Meglátjuk, hogyan alakul. Láttam néhány pletykát, de nem rajtam áll, hogy ilyen döntéseket meghozzak. Helmut [Marko, az energiaitalosok tanácsadója] és a Red Bull dönti el, mi lesz a versenyzőkkel, őket kell erről megkérdezni.”

Gasly azt leszögezte, hogy a Honda 2021 végi kiszállása nincs hatással a Red Bull-lal kapcsolatos jövőjére: „Személy szerint sajnálom, hogy távoznak, mert nagyszerű érzés ezzel a márkával és az ottani csapattal dolgozni. De hogy a kérdésre is válaszoljak: a szerződésem a Red Bullhoz köt, ez egyáltalán nem változtat a terveimen a csapattal kapcsolatban, csak sajnálatos, hogy nem tudunk hosszabban együtt dolgozni velük, főleg látva a fejlődést.”

Az Alpha Tauri versenyzője azzal kapcsolatban is kérdést kapott, hogy arról is Marko dönt-e, ha a Red Bull-os csapatokon kívül helyezkedik el: „Nyilván Helmut az, aki belsőleg menedzseli a Red Bull-pilótákat. Ő, illetve Mateschitz úr azok, akik meghozzák a döntéseket. Alapvetően igen, ez a projekten kívüli lehetőségeket is jelenti. De ahogy elmondtam, nem veszek részt minden egyeztetésben, szóval nem igazán tudom kommentálni az elmondottakat.”

Mindeközben Gasly csapattársa, Danyiil Kvjat ellentétes helyzetben van, hiszen őt nem másik istállóval hozták szóba, hanem a helyére merült fel egy másik versenyző. Yuki Tsunodáról van szó, akiről nemrég Marko úgy nyilatkozott, hogy „tervezik a bevetését 2021-ben”, ami Gasly maradása esetén egyértelműen az orosz távozását jelentené. Marko szerint ehhez Tsunodának csak a szükséges szuperlicencpontokat kellene megszereznie, ami ráadásul a mai nappal könnyebbé is vált, az FIA ugyanis bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatti kurtább szezonok és elmaradó bajnokságok miatt az eddig előírt 40 helyett elég 30 pont begyűjtése is ehhez.

Mindenesetre Kvjat nem volt túl bőbeszédű, amikor a japán F2-esről és a saját ingatag helyzetéről érdeklődtek nála: „Nincs túl sok fejlemény ezzel kapcsolatban. Amit tudok, hogy hat futam van még hátra a szezonból, én pedig a legjobbamat fogom nyújtani ezeken, ez a legjobb, amit tehetek pillanatnyilag. Tisztában vagyok a helyzettel, ami nagyon egyszerű: nem sok ülés elérhető már, de részemről a legjobb, amit tehetek, hogy kihozom magamból a legjobbat a hátralévő versenyeken.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: