DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Három csapat fellebbezett, kettő visszalépett

Végül nem fordultak öten az FIA Fellebbviteli Bíróságához a Racing Point másolási ügyében: a Renault és a Ferrari tartott ki amellett, hogy szigorúbb ítéletre van szükség, a rózsaszín istálló pedig enyhítésért fellebbez.

A 70. Évfordulós Nagydíj után öt csapat jelezte fellebbezési szándékát a Racing Point ügyében hozott ítélet – a hátsó fékhűtések Mercedesről való másolásáért 15 pont levonása és 400 ezer euró pénzbírság – kapcsán. Az eredeti óvást benyújtó Renault, valamint a Ferrari, a McLaren és a Williams sem volt elégedett a döntéssel, amely engedélyezi a kérdéses alkatrész használatát a folytatásban. Az ötödik fellebbezni kívánó maga a Racing Point volt, amely az ítélet enyhítését várta: Lawrence Stroll tulajdonos Silverstone-ban nyilatkozatban közölte, hogy felveszi a harcot a jogtalanul csalással vádló riválisokkal.

A szabályok értelmében a fellebbezési szándékot jelző istállóknak 96 órán belül kellett véglegesíteniük beadványukat. Elsőként a Ferrari fellebbezett kedd este, nem csupán a stájer, a magyar és a brit hétvégékre vonatkozó ítélet ügyében, hanem a 70. Évfordulós Nagydíj után kiosztott megrovás kapcsán is.

 



Röviddel ezt követően a Renault is benyújtotta a jogorvoslatot a Nemzetközi Automobil Szövetség Fellebbviteli Bíróságánál. A francia csapat hivatalos kommunikációjában hozzátette: „Továbbra is intenzíven együtt dolgozunk az FIA-val és a többi érintettel, hogy egyértelmű és érvényesíthető szabályozási keretrendszert dolgozzunk ki és alkalmazzunk, amely biztosítja, hogy a 2021-es szezonban minden résztvevő csapat a saját eredeti aerodinamikai koncepcióját fogja fejleszteni.”

A McLaren kedden, a Williams szerdán jelezte, visszalép és nem adja be a fellebbezést. A két csapat arra hivatkozott: elégedettek az ítélettel és azzal, hogy az FIA jelezte, vizsgálja és bünteti a szabályzat elleni kihágásokat, valamint megakadályozza, hogy az átfogó autómásolás normává váljon a Formula-1-ben.

Utoljára, szerda délután a Racing Point lépett: ők várható módon benyújtják a fellebbezést azzal a szándékkal, hogy felsőbb szinten felmentsék a csapatot, mivel meggyőződésük, hogy a kérdéses fékhűtőt teljesen szabályos módon tervezték.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: