DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Tisztázta a vitát Marko és Hamilton

Álhírnek dőlt be a hatszoros világbajnok, ezért rasszizmussal vádolta meg a Red Bull tanácsadóját. Hamilton nem nyilatkozott, Marko elmondta: megbeszélték a félreértést. Szerinte nem a versenyző dolga meggyőződni egy hír hitelességéről, hanem a sajtóé.

A feketék megkülönböztetése ellen harcba induló Lewis Hamilton a Red Bull tanácsadóját, Helmut Markót kritizálta: „Helmut, mélységesen elszomorít, hogy a feketék és színesbőrűek egyenlő bánásmódjáért vívott harcot a figyelem elvonásának tartod. Hogy őszinte legyek, sértve érzem magam. Remélem, az a néhány színesbőrű, aki a csapatodban van, most felkapta a fejét, megismerte, számodra mi az elsődleges és hogyan tekintesz rájuk” – írta a közösségi médiában Hamilton.

Csakhogy rövidesen kiderült, Hamilton vádjait egy olyan cikkre alapozta, amely álhírnek bizonyult: valótlanul állította, hogy Helmut Marko epés megjegyzést tett a Mercedes-pilóta rasszizmus elleni ténykedésére – azóta már tudni, hogy a cikk forrásként egy viccoldalt használt. Hamilton törölte posztját, de nyilvánosan nem kommentálta a történteket, Marko azonban megszólalt az ügyben.

„Nem vagyok rasszista. Nem is tudom, a csapatban hány különböző nemzetiségű alkalmazott dolgozik. A juniorcsapat ugyancsak sokszínű, a cégemben pedig 15 nemzetiség található meg különböző kontinensekről” – szögezte le az Autosportnak, hogy megalapozatlan őt rasszizmussal gyanúsítani.



„Amikor megkérdezték, hogy mit mondtam az interjúban, nem is nagyon tudtam, miről van szó. Meglepetésként ért a dolog” – idézte fel az események láncolatát Marko. „Christian Horner aztán SMS-t küldött Hamiltonnak, mire törölte a posztját.” A 77 éves osztrák is írt egy e-mailt Hamiltonnak. Ezzel kapcsolatban csak annyit árult el, hogy a brit válaszolt, és „jóhiszemben” rendezték a félreértést. Hogy mi állt az üzenetváltásban, arról nem nyilatkozott.

„Ő érzelmileg nagyon érintett ebben az ügyben, versenyzőként pedig nem az ő dolga, hogy kinyomozza, igaz-e egy hír vagy sem. Ebben a tekintetben számomra érthető a reakciója. Az viszont eddig nem tudatosult bennem, milyen nagy kárt okozhat egy ilyen eset, ami ennyire gyorsan terjed. Hála istennek a legtöbb újságíró utánajár a témának. Az RTL elmondta, hogy négy órán át bombázták őket kérdésekkel. Amikor aztán kiderült, hogy álhír volt, alig írta meg valaki” – vonta le a tanulságot Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: