DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Bedőlt egy álhírnek Hamilton, Helmut Markót támadta

Nem a feketékért vívott harc vonja el a figyelmét, hanem a megkülönböztetés, amit bőrszíne miatt kapott és kap – posztolta indulatosan Lewis Hamilton a Red Bull tanácsadójának címezve. Egy olyan kijelentés miatt dühödött fel, amely a valóságban nem hangzott el Marko szájából.

Egy kisebb hírgyűjtő oldal a német RTL-re hivatkozva számolt be arról, hogy Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom mellett intenzíven kampányoló Lewis Hamilton a Red Bull tanácsadójától, Helmut Markótól kapott fricskát. „Egyes versenyzők figyelmét elvonja, hogy arról beszélnek, milyen életek számítanak. Max Verstappennek csak a világbajnokság számít” – mondta állítólag az osztrák.

Marko nyilatkozatáról azóta kiderült, hogy álhír: a hivatkozott RTL-es interjúban az idevágó rész nem található meg. Azóta a Red Bull is megerősítette a RacingNews365-nek, hogy az interjú során nem hangzottak el a fenti mondatok, a téves hírt közlő oldal pedig azóta eltávolította a cikket és közösségi médiás posztot.

 



Lewis Hamilton azonban már előtte belefutott a Markónak tulajdonított megszólalásba, és zokon vette szavait. A brit azonnal billentyűzetet ragadott, hogy posztoljon kedvenc kommunikációs csatornáján, az Instagramon egy eltűnő sztoriban:

„Helmut, mélységesen elszomorít, hogy a feketék és színesbőrűek egyenlő bánásmódjáért vívott harcot a figyelem elvonásának tartod. Hogy őszinte legyek, sértve érzem magam. Nekem az vonta el a figyelmem, amikor egyes rajongók feketére mázolt arccal érkeztek a versenyhétvégére, hogy a családomon gúnyolódjanak” – írta Hamilton, aki az osztrák szezonnyitón letérdeléssel tervez további figyelmet irányítani a BLM-mozgalomra, édesapja pedig reméli, hogy a teljes F1 közössége csatlakozik a kezdeményezéshez.

„Az vonta el a figyelmem, mikor szükségtelen, fokozott ellenségességet és igazságtalan bánásmódot tapasztaltam gyerekként, tinédzserként és még most is, csak a bőrszínemből kifolyólag. Remélem, az a néhány színesbőrű, aki a csapatodban van, most felkapta a fejét, megismerte, számodra mi az elsődleges és hogyan tekintesz rájuk. Ébresztő, ennek a sportnak változnia kell” – folytatta a hatszoros világbajnok, aki már korábban fehérek dominálta sportnak nevezte az autóversenyzést.

A poszt azóta Hamilton közösségi oldaláról is eltűnt, többek között a GrandPrix247 azonban megörökítette tartalmát – innen idéztük mi is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: