DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A nap, amikor totális idiótát csinált magából az F1

Miközben a legtöbb versenyszéria – sőt, sportág – felfüggesztette tevékenységét a koronavírus miatt, a száguldó cirkusz ismét csak káoszból és tanácstalanságból tudott jelesre vizsgázni.

Szürreális, döbbenetes, hihetetlen – ilyen és ehhez hasonló jelzők repkedtek a nemzetközi sajtóban is azzal a tétova semmittevéssel kapcsolatban, amelyet a Formula-1 produkált az Ausztrál Nagydíj csütörtöki és pénteki napján. Mint arról mi is beszámoltunk, a McLaren egyik alkalmazottja pozitív koronavírustesztet produkált, amelynek következtében visszaléptek a melbourne-i hétvégétől. Történt ez helyi idő szerint csütörtökön este 22 óra után nem sokkal. Innen pontosan 12 órának kellett eltelnie ahhoz, hogy az F1, az FIA és a helyi szervezők kimondják: lefújják a viadalt.

f1-melbourne-dppi



Kezdjük ott, hogy sokak szerint eleve nem is kellett volna elutaznia a mezőnynek az egyre jobban terjedő járvány miatt. Lehet azt mondani, hogy amikor útnak indultak, még nem volt ennyire vészes a helyzet, mint amennyire most. Viszont annak függvényében érthetetlen az F1 magatartása, hogy eközben gyakorlatilag az összes versenysorozat – sőt, igazából a technikai sportokon kívül is sok más sportág szövetsége – felfüggesztette az eseményeit, versenyeket törölt vagy halasztott el. Az autó-motorsportok területén talán a Formula-E és a MotoGP jár az élen e terén: előbbi éppen most jelentette be, hogy két hónapra teljesen leállnak, míg utóbbi már négy futamot is elkaszált – ráadásul Katart illetően még azt is meglépték, hogy úgy rendeztek meg egy hétvégét, hogy csak a kisebb kategóriák voltak jelen. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy az IndyCar és a WRC ugyan versenyez ezen a hétvégén, de előbbi zárt kapuk mögött, utóbbi pedig a későbbi argentin állomását már szintén lemondta.) Ők meg merték hozni ezt a döntést, az F1 nem.

Még akkor sem, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy tarthatatlan a helyzet. Már szerdán is többen aggodalmukat fejezték ki az Albert Parkban, csütörtökön pedig Lewis Hamilton is felszólalt az ügyben, elég kemény kritikát megfogalmazva a sportág vezetése irányába. Legkésőbb ekkor lépniük kellett volna az illetékeseknek, hiszen ha a sport legnagyobb sztárja azt mondja, hogy „a pénz az úr”, akkor az azért jelent valamit. Mindeközben pedig több csapattagot is fertőzésgyanúval vizsgáltak. Más versenysorozat már réges-rég leállított volna mindent, az F1 viszont mit csinált? Megtiltotta a szelfizést a pilótákkal…

Csütörtök este aztán kiderült, hogy a McLaren egyik csapattagja tényleg fertőzött, és ezért visszalépnek a futamtól. Ross Brawn, a Formula-1 sportért felelős igazgatója korábban azt mondta: ha egy csapat önhibáján kívül nem tud részt venni egy versenyen, akkor azt biztosan nem fogják megtartani – legalábbis világbajnoki nagydíjként biztosan nem. Lehet mondani persze, hogy a wokingiak saját döntésükből kifolyólag nem álltak volna rajthoz a melbourne-i versenyen, de az is hamar egyértelművé vált, hogy a rivális alakulatok jelentős része is mögöttük áll. Az F1 és az Ausztrál GP szervezői ekkor még mindig csak azt a közleményt adták ki, hogy vizsgálják, mi legyen a következő lépés.

Többezer kilométeres távolságból nyilván lehetetlen pontosan rekonstruálni a történteket, de azért a helyi sajtósok értesülései alapján többé-kevésbé össze lehet rakni a képet. A csapatok a Red Bull, az Alpha Tauri és a Racing Point kivételével egyöntetűen a verseny törlése mellett tették le a voksukat, de az említett istállók is egyetértettek abban, hogy egyelőre csak a péntekkel próbálkozzanak meg, amint újabb fertőzött lesz, jöhet a futam kukázása. A törlésben illetékes szervek, az FIA, az F1 és az Ausztrál Nagydíj promótere viszont vonakodott meghozni a döntést: a híresztelések szerint azon ment a huzavona, hogy ki mondja ki a végső szót, mert a szerződések szempontjából ez nem volt mindegy. Azaz ahogy Hamilton is mondta: a pénz megint kulcsszerepet játszott egy olyan helyzetben, amikor ennél sokkal fontosabb dolgok forogtak kockán.

A helyes döntés végül megszületett, de órákkal, sőt napokkal később, mint annak kellett volna. Az egészben azonban a legszomorúbb talán nem is ez, hanem a kommunikáció teljes hiánya volt. Az most nyilván részletkérdés, hogy nekünk, szerkesztőknek is alaposan megnehezítették a dolgunkat azzal, hogy fél napon keresztül nem adtak ki hivatalos állásfoglalást. De képzeljük magunkat az ausztrál szurkolók helyzetébe, akik a nem kevés pénzen megvásárolt jeggyel a zsebükben péntek kora reggel felkeltek és kiutaztak az Albert Parkba, hogy ott aztán azzal kelljen szembesülniük, hogy nem engedik be őket az ígért kapunyitási időpontban, majd teljesen ki is tiltsák őket az eseményről, amelyet végül töröltek is. Az F1 cserbenhagyta a rajongóit, és bár anyagilag nyilván lesz kártérítés, az elmaradt-megkésett kommunikáció miatt a hitelességükön esett foltot nem lehet pénzzel visszaszerezni.

Nem tudhatjuk, pontosan ki milyen mértékben volt felelős a kialakult helyzetért, de a Formula-1 alaposan lábon lőtte magát a csütörtökön-pénteken történtekkel, a modernkori történetének egyik legbizzarrabb botrányát produkálva. Csak remélni lehet, hogy a vezetőség levonta a tanulságot a melbourne-i eseményekből, és egy hét múlva nem kell ugyanezt az őrületet átélnünk Bahrein kapcsán, hanem ezúttal időben meg tudják majd hozni a felelős döntéseket. A csapatok és a versenyzők egyértelműen állást foglaltak – Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen például azzal, hogy péntek reggel, a végső ítéletet meg sem várva repülőre ültek –, most a vezetőkön a sor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: