DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Hamilton: A pénz az úr, remélem, nem hal meg senki hétvégén

A hatszoros világbajnokot sokkolta, hogy az F1 folytatódhat, miközben világszerte szigorú intézkedéseket hoznak a koronavírus ellen. Aggódik a paddock idős tagjai és a rajongók miatt, az illetékeseket pedig nem kímélte.

Vezető téma Ausztráliában, helyénvaló-e megtartani a Formula-1 szezonnyitó versenyét. Épp ezekben a napokban hoztak számos országban drasztikus intézkedéseket a koronavírus megfékezésére – köztük a nagyobb létszámú rendezvények törlését –, Melbourne-ben viszont továbbra is úgy készülnek, hogy megtartják az Ausztrál Nagydíjat. Lewis Hamilton kritikus hangnemet ütött meg az illetékesek felé, amiért az F1 nem követi a globálisan megfigyelhető tendenciát.

„Nagyon, nagyon meg vagyok lepve, hogy itt vagyunk” – idézi a Motorsport.com a hatszoros világbajnokot. „Úgy gondolom, nagyszerű, hogy lesznek versenyeink, de sokkol, hogy ennyien mind itt ülünk ebben a szobában. Rengeteg rajongó volt itt már ma. Úgy tűnik, hogy eközben a világ többi része lép, talán kicsit késve, mindenesetre ma reggel hallottuk, hogy Trump lezárja az Egyesült Államok határait Európa felől. Az NBA-t is felfüggesztették, az F1 viszont folytatja.”

 



„Láttam Jackie Stewartot ma reggel, aki jó formában volt és egészségesnek látszott, és néhány másik idősebb ember is sétált a paddockban. Érinti a jelen levő embereket, és egyértelműen érint engem. Tehát a kérdésre nem a válasz” – hívta fel a figyelmet arra Hamilton, hogy az F1-ben jelen levő idősebbek számára különösen kockázatos lenne, ha a járvány a paddockban terjedne szét. Eddig öt csapattagon – a McLaren egy és a Haas négy alkalmazottján – végeztek tesztet, mert a betegség tüneteit produkálták.

„Nem az én tisztem döntést hozni” – beszélt arról, hogy törölni kellene-e a versenyt, ha az öt teszt közül valamelyik pozitív lesz. „De azt hallottam, valami öt napig nem érkeznek meg az eredmények. Ez érdekes egybeesés.”

 

Hamilton élesebb hangnemre váltott, és azt emlegette, a dollármilliók döntenek: „A pénz az úr, de az igazat megvallva nem tudok mit mondani. Azt nem hiszem, hogy vissza kellene riadnom a véleményemben szereplő ténytől. A tény az, hogy itt vagyunk. Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy óvatos legyen, amennyire csak lehet, ha ajtókhoz és felületekhez nyúl.”

„Remélem, mindenkinél van kézfertőtlenítő, és nagyon remélem, hogy a rajongók is megteszik ezeket az elővigyázatossági lépéseket. Ahogy végigsétáltam, azt láttam, hogy minden úgy zajlik, mint egy normális napon. Ezért remélem, hogy a rajongók biztonságban lesznek, és igazán bízom benne, hogy lezajlik a hétvége anélkül, hogy halálesetet látunk” – mondta Hamilton.

A versenyzők védelmében csütörtökön újabb szigorú döntést hoztak, és a felfüggesztették a tévéinterjúkat a hétvége folyamán: a csatornák az F1 kamerájának felvételét vehetik át. Több csapat kizárta a médiát motorhome-jából, csak az alkalmazottakat és vendégeket engedik be oda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: