DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megszületett a döntés: törlik az Ausztrál Nagydíjat!

Hosszú órák ellentmondásos hírei után, szűk két órával az első szabadedzés kezdete előtt az FIA, az F1 és a verseny szervezői végre bejelentették, hogy törlik a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat.

Csaknem fél nap telt el azóta, hogy a McLaren helyi idő szerint csütörtök este bejelentette, hogy egyik csapattagjuk pozitív koronavírustesztet produkált, s emiatt visszalépnek a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjtól, mire végre megérkezett az FIA és a Formula-1 hivatalos közleménye arról, hogy törlik az évadnyitó fordulót. Mindezt az F1 történetének egyik legszürreálisabb néhány órája előzte meg, tele ellentmondásos információkkal, amelyeket IDE KATTINTVA lehet visszaolvasni percről percre tudósításunk révén. Most mutatjuk az F1, az FIA és a helyi szervezők együttes közleményét a melbourne-i viadal törléséről:

f1-aus-gp-2020-dppi-1



„Miután megerősítették, hogy a McLaren Racing Team egyik alkalmazottja pozitív koronavírustesztet produkált, majd a csapat úgy döntött, hogy visszalép az Ausztrál Nagydíjtól, az FIA és a Formula-1 összehívott egy találkozót a másik kilenc csapattal csütörtök este. Ez a találkozó azzal zárult, hogy a csapatok többsége nem akarta, hogy megrendezzük a versenyt. Az FIA és a Formula-1 ezért az Ausztrál Nagydíj szervezőivel (AGPC) teljes összhangban úgy határozott, hogy töröl minden Formula-1-es eseményt az Ausztrál Nagydíjon.

Tudjuk, hogy ez csalódáskeltő hír a futamra annak a többezer nézőnek, akik ki akartak látogatni a versenyre, és az összes jegytulajdonos teljes visszatérítést fog kapni, amelynek részleteit rövidesen kommunikálni fogjuk.

Az összes fél figyelembe vette az AGPC, a Motorsport Australia, a teljes személyzet és az önkéntesek óriási erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megrendezhessük a 2020-as Formula-1-es szezon első fordulóját Melbourne-ben, ugyanakkor a Formula-1-es család és szélesebb közösség tagjainak biztonsága elsőbbséget élvez.”

Érdekes a közlemény szövege abból a szempontból, hogy az ausztrál fogadási oldal, a Bets.com.au értesülése szerint nem igazán volt egyetértés az FIA, az F1, valamint a promóter között: utóbbiak ragaszkodtak volna a versenyhétvége megtartásához. Mindenesetre a McLaren visszalépése mellett a BBC tudósítása szerint Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen is már péntek reggel hazarepült Európába, több csapat pedig ki sem utazott a pályára. A Mercedes konkrétan pár perccel a hivatalos bejelentés előtt adott ki egy közleményt, amelyből kiderült, hogy levélben fordultak az FIA-hoz az Ausztrál GP törlését kérve.

A hétvégi első futam tehát elmarad, de nem kizárt, hogy ezzel még nincs vége: bár a bahreini futamot elvileg zárt kapuk mögött rendeznék egy hét múlva, sajtóhírek szerint azt is lefújhatják, ahogy a Vietnámi Nagydíj is erre a sorsra juthat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: