DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Brawn elmondta, miért tartott fél napig a törlés

Az F1 sportért felelős igazgatója szerint egész egyszerűen ennyi időbe telt, mire az összes érintett féllel egyeztetni tudtak, és úgy érzi, még így is elég jó munkát végeztek a körülményekhez képest.

Helyi idő szerint péntek délelőtt született meg a döntés arról, hogy a McLaren-csapattag pozitív koronavírustesztje miatt törlik a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjat. A csapatok tehát már ott voltak a helyszínen, miközben több versenysorozat – példának okáért a MotoGP vagy éppen a Formula-E – már hetekre, sőt hónapokra előre törölte vagy elhalasztotta a maga versenyeit, illetve egyéb más sportágak is rendre elnapolják a legrangosabb eseményeiket is. Így adódik a kérdés, az F1 miért döntött amellett első körben, hogy megpróbálnak versenyezni Melbourne-ben – Ross Brawn, a száguldó cirkusz sportért felelős vezetője válaszolt a hivatalos honlapra felkerült videóban:

„Három-négy héttel is vissza kell mennünk az időben, hiszen tengeri úton is érkeztek felszerelések. Nagyon szerettünk volna versenyt rendezni, hiszen ez mindig egy jó hangulatú kezdete a szezonnak. Nagyszerű futam, nagyszerű rajongók, csodálatos hétvége. Mindez a saját gazdaságunkra is hatással van: a Formula-1-nek működnie kell. Ezért alaposan megnéztük a helyzetet, amely azonban teljesen másként nézett még ki akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy meg akarjuk tartani a nagydíjat. Szerintem az lepett meg mindenkit, hogy milyen gyorsan eszkalálódott ez a probléma, hirtelen olyan országokban is gyakorlatilag a feje tetejére állt minden, mint Olaszország.”

„Nem hiszem, hogy bárki számított erre vagy meg tudta volna jósolni. Az elmúlt néhány hétben többször is beszéltem Mattia Binottóval a Ferrari részéről, és az ő hangulata is az utóbbi öt-hét napban változott meg az Olaszországban történtek miatt. Optimisták voltunk azzal kapcsolatban, hogy meg tudjuk rendezni a versenyt, és némi megkönnyebbülést is adhatunk a nehéz időkben. Viszont abban a pillanatban, hogy lett egy pozitív vírustesztünk, és az egyik csapat nem tudott versenyezni emiatt, lett egy problémánk, amelyet meg kellett oldanunk.”

Brawn azt is elmagyarázta, miért tartott 12 óráig a McLaren visszalépésről szóló bejelentése után, amíg meghozták a döntést és hivatalosan bejelentették a verseny törlését: „Konzultálni kellett a csapatokkal, az orvosi hatóságokkal, az FIA-val és a helyi promóterekkel is. Nem is aludtam előző éjszaka, egy órát álltam a zuhany alatt, aztán jöttem is vissza a pályára. Étteremben voltam, amikor hívtak, hogy hat-hét negatív teszt után volt egy pozitív vírustesztünk, ezért vissza kellett jönnöm. Ez nagyjából este 9-fél 10 felé kezdődhetett. Rengeteg dolgot kellett megoldanunk: össze kellett hívnunk újra a csapatokat. Egyszerűen ezek időt vesznek igénybe.”

„Nem autokráciáról van szó, nem dönthetünk csak úgy magunktól, rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk. És szerintem elég jó munkát végeztünk, és a megfelelő végelhatározásra jutottunk. Rengeteg fél és részvényes érintett ebben. Beszélnünk kellett az FIA-val, amely Európában székel, el kellett érnünk Jean Todtot. Chase sajnos épp a levegőben volt, Vietnámból utazott át ide. Szóval elég stresszes időszak volt, és szerintem az, hogy ennyi mindent megoldottunk 12 óra alatt, az elég jónak mondható.”

Brawn hangsúlyozta: sem ő, sem más nem találkozott még ilyen helyzettel az életében vagy a pályafutása során, a céljuk viszont az, hogy „újraépítsék” a 2020-as Formula-1-es szezont – pillanatnyilag azon dolgoznak, hogy eldőljön, hogy ez mikor történhet meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: