DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Aggódhatnak a Mercedes motorhibái miatt?

Öt tesztnap, négy erőforrással kapcsolatos meghibásodás a német gyártónál. Csütörtökön Lewis Hamilton autója állt le a pályán. Itt az ideje aggódni a három Mercedes-motort használó csapatnak?

A hibridéra kezdeti éveiben a Hondától szokhattuk meg, hogy lépten-nyomon meghibásodott az erőforrás a McLarenekben, többször előfordult, hogy az autó már a rajtrácsra sem tudott felállni. Viszonylag sűrűn szálltak el a Renault-motorok is, tavaly viszont meglepő kép tárult elénk.

Bár a Mercedes gyári istállójánál csak Valtteri Bottas interlagosi esete érdemel szót, a Racing Pointnál és a Williamsnél azonban több erőforrás is váratlanul elfüstölt, nem egy közülük vadonatúj volt. Egyelőre a 2020-as tesztidőszak is szokatlan dolgokat hozott, a Williamsnél és a Mercedesnél összesen már négy megállás történt, ami az új motorhoz köthető.

A csütörtöki (utolsó előtti) tesztnapon Lewis Hamilton alatt állt meg a Mercedes, így a brit csak tizennégy kört volt képes menni délután, mert a javítási munkálatok miatt nem is tudott visszatérni már a pályára. Nicolas Quarles van Ufford a Gpblog hasábjain tette fel a kérdést, vajon van-e ok aggodalomra az egységekkel kapcsolatban?

Csak az új motor gyermekbetegségei, vagy tervezési hiba?


2014 óta a német gyártó erőforrásai híresen megbízhatónak számítanak. „Az a gyanúm, hogy a Mercedes-motorok idén megbízhatatlanok lehetnek. Nem azért mondom ezt, mert Lewis Hamilton csütörtökön megállt a pálya szélén. A szezont megelőző tesztek általában a túlzásokról szólnak, de ilyen messzire nem akarok menni” – fogalmaz Quarles.

„A gyanúmat az erősíti leginkább, hogy a Williamsnél már három motormeghibásodás történt a tesztidőszak alatt. Még érdekesebb, hogy Nicolas Latifi szerdán az olajrendszer meghibásodása miatt állt meg, Hamilton pedig csütörtökön szintén az olajnyomás rendellenes működése miatt. Claire Williams is kiemelte, hogy egyelőre nem kaptak magyarázatot a Mercedestől, mi okozta a múlt pénteki leállást. A Williams láthatóan kezd frusztrált lenni, mivel nem tudják megfejteni a hibák okát.”

„A legvalószínűbbnek azért azt tartom, hogy ez az új motor gyerekbetegségeinek tudható be és hamarosan ismét kegyetlenül egyenletes teljesítményű és remek megbízhatósággal bíró motorral rendelkeznek majd a Mercedesnél. A mostani hibák száma viszont már túl sok ahhoz, hogy figyelembe se vegyük” – tette hozzá az újságíró.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: