DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Mercedes nem akart kockáztatni Oconnal

Bár nyárig úgy tűnt, Esteban Ocon érkezhet a gyári Mercedeshez, ez végül nem valósult meg, sőt, a fiatal francia ki is lépett a németektől és a Renault-hoz igazolt. Miért nem Ocont választották?

A kitűnő kezdés után az évad derekán jelentősen visszaesett Valtteri Bottas teljesítménye, ráadásul éppen kulcsfontosságú pillanatban, a Német és a Magyar Nagydíjon betlizett a finn. Ebben az időszakban határozott a Mercedes arról, ki legyen Lewis Hamilton csapattársa 2020-ban.

Egyre többen kezelték szinte kész tényként, hogy Bottasnak nem lesz maradása, a gyengélkedés miatt most már tényleg mennie kell. Spa-Francorchamps előtt hirtelen felerősödött a híresztelés, miszerint a tesztpilóta Esteban Ocon a Renault-hoz távozik, a finn szerződését pedig ismét egy újabb évvel megtoldják a világbajnok istállónál.

Ez valóban így is történt, de sokan azóta sem értik, miért nem kaphatott lehetőséget a tehetségét a korábbi két évben bizonyító francia. Rengetegen morogtak azért, hogy a Mercedes vezetősége nem merte a fiatal és agilis Ocont ráereszteni Hamiltonra, mert esetleg hasonló problémákat okozott volna, mint Charles Leclerc érkezése a Ferrarinál és Sebastian Vettelnél.

Ocon semmiképpen nem akart egy újabb évet várni a bizonytalan Mercedes-ülésre


A Mercedes csapatfőnöke elismeri, kockázatot jelentett volna a két pilóta egy csapatban, de nem olyan értelemben, mint azt mások gondolták. „Hosszasan mérlegeltünk és úgy határoztunk a 2020-as pilótafelállásról. Rizikós lett volna a fiatal Ocont a pályája csúcsán levő Hamilton mellé ültetni, aki már hét éve van a csapatnál. Egy év kihagyás után ez nagyon rosszul sülhetett volna el a franciának” – idézi Toto Wolffot a Gpfans.com szakportál.

„Biztosan sok izgalmat tartogatott volna ez a párosítás, talán még jól is sikerült volna Oconnak a dolog. De ilyen fiatalon és tapasztalatlanul csak egyetlen srác volt képes egy szupersztár ellen azonnal jól teljesíteni. Ez éppen maga, Lewis Hamilton volt Fernando Alonso ellen, 2007-ben. Mindenki másnak kellett egy kis idő a felzárkózáshoz.”

„Nem szerettük volna kockára tenni teljes pályafutását, valamint azt sem akartuk, hogy valami nagy rizikót vállaljon azért, hogy nyerjen Lewis ellen. Ez volt a döntésünk hátterében” – tette hozzá a sikerkovács csapatfőnök. Ezzel annyi lehet a gond, hogy a Mercedes az elmúlt években akkor is többször határozottan Hamilton mögé parancsolta Bottast, amikor a két pilóta igazából már csak egymás ellen küzdött a bajnoki címért és nem valószínű, hogy ez éppen 2020-ban változna meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: