DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Súrlódás lehet Hamilton és Bottas között

A Mercedesnél évek óta úgy gondolják, megtalálták a tökéletes pilótapárost. Tény, Bottas elfogadta, hogy Hamiltonra épül a csapat, de könnyen lehet, hogy a nyugalmas időknek vége.

Zsinórban hatodik világbajnoki címét szerezte a német gyári istálló a száguldó cirkuszban, 2014 óta csak egyetlen ízben fordult elő, hogy nem Lewis Hamilton zsebelte be az év végi elsőséget. A korábbi, Nico Rosberggel látott szembenállásnak nyoma sincs csapaton belül, amióta Valtteri Bottas a csapattárs.

A finn ugyan minden évnek harciasan indul neki, a világbajnoki címet kitűzve célul, ugyanakkor mindig aláveti magát az esetleges csapatutasításoknak, amikor a Mercedes nyíltan megkéri őt, hogy engedje el Lewis Hamiltont a csapatérdek miatt. Ez a bizonyos csapatérdek eddig gyakorlatilag mindig egyirányú volt (Bottastól kértek áldozatot, például idén, Szingapúrban, vagy tavaly Szocsiban igen látványosan).

Toto Wolffék egyelőre jól kezelik a helyzetet, de arra számítanak, hogy Bottas céljai egy idő után keresztezni fogják csapattársa útját. „Nem a legegyszerűbb kezelni olyan versenyzőket, akik mindketten saját álmaikat szeretnék megvalósítani, legfőbb céljuk pedig az egyéni világbajnoki cím megszerzése. Ez némi súrlódást és feszültséget okozhat, mivel gyakran saját érdekük nem egyezik a csapat érdekével” – idézi a Mercedes csapatfőnökét a Gpfans.com.

Szocsiban tavaly Bottas egyetlen győzelmét is elvette a csapat


„Igazán büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években ezt mennyire jól menedzseltük, mindig képesek voltunk az egyéni érdekeket a csapatérdekek mögé rendelni. Ennek segítségével pedig a Mercedest a világ legsikeresebb csapatai közé emelni. Valtteri és Lewis remekül dolgoznak együtt, egymást sarkallják minél jobb teljesítményre.”

„Mindkettejüknek remek szezonja volt. Persze, Lewis nyerte a bajnoki címet, de Valtteri is folyamatosan ott volt a közelében, több versenyt is megnyert és sokat fejlődött. Továbbra is hiszem, hogy szenzációs pilótapárossal rendelkezünk” – tette hozzá Toto Wolff.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez a dinamika, ez a kiváló együttműködés akkor is ilyen sikeres lenne, ha fordulna a kocka és Hamiltonnak kellene átadnia győzelmeket és pozíciókat, hogy ezzel Bottast segítse bajnoki címhez? Jelenleg elég nehéz elképzelni ezt az esetet. A Ferrarin belül dúló belső csatározásnál azonban mindenképpen hatékonyabb egyelőre a Mercedes egyértelműbb hierarchiája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: