DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamiltonnak hat éve volt ilyen rossz sorozata

A hatszoros világbajnok július óta nem nyert időmérő edzést, ami még sosem történt meg vele a Mercedesnél. A riválisok fejlesztenek ennyivel jobban, vagy a Mercedes megint rejtegeti fejlesztéseit?

Lewis Hamilton az idei évben is sikert sikerre halmoz, már tíz futamgyőzelemnél tart a szezon során, Austinban pedig matematikailag is bebiztosította hatodik világbajnoki címét. Egyetlen furcsaságot azonban mégis láthatunk, zsinórban kilencedszer maradt le a pole-pozícióról, ami 2013 óta - amikor jelenlegi csapatához szerződött – ilyen még sosem történt vele.

A V8-as éra utolsó évében nem a Mercedes, hanem a Red Bull és leginkább Sebastian Vettel uralta a száguldó cirkuszt, Lewis Hamilton csak epizódszereplő volt, egyetlen futamgyőzelmet aratott abban az évben. Ugyanakkor az időmérőkön nagyon is jeleskedett, öt ízben kaparintotta meg az első rajtkockát (ebben egy remek négyes sorozatot is produkált Silverstone és Spa között).

Hamilton csak a Red Bull és a Ferrari mögött


Interlagosban zsinórban kilencedszer maradt alul az időmérőn, ez új negatív csúcs Hamilton Mercedesnél töltött hét évadát tekintve. Utoljára július második felében, Hockenheimben rajtolhatott a rajtrács legelejéről. Igaz, a Német Nagydíj óta három versenyt is megnyert, úgyhogy nem valószínű, hogy annyira fájna a feje ettől a nem kívánt új rekordtól.

Ezúttal Brazíliában is arról panaszkodott, hogy a motorerő tekintetében a Ferrari és a Red Bull-Honda is eléjük került, az egyenesekben sokat veszít a Mercedes. Az Ezüst Nyilakra feltűnően felzárkózott (szakértők szerint kevéssel eléjük is került) az utóbbi időszakban a Ferrari és a Red Bull-Honda is. Már csak az a kérdés, hogy Toto Wolffék nem képesek gyorsabb ütemben fejleszteni a két fő riválisnál, vagy így, hogy mindent bezsebeltek már idén, szándékosan tartják vissza fejlesztéseiket, hogy megint megtévesszék a Ferrarit és a Red Bullt, majd a jövő év elején domináns teljesítménnyel térjenek vissza újra az élre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: