DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Verstappen az élre küzdötte a Red Bullt Brazíliában

Komoly küzdelem zajlott az interlagosi rajtelsőségért Sao Paulóban, ahol végül Verstappen kerekedett felül a Mercedeseken és a Ferrarikon. A második Vettel, a harmadik Hamilton lett.

Helyi idő szerint szombat délután várták a legjobb körülmények a Formula-1 húsz pilótáját Interlagosban: a tegnapi borongós, esős idő után most már hosszabb időszakokra kisütött a Nap, és a pálya felületére is tisztes mennyiségű gumiréteg került. Az abroncsok a megszokottnál nagyobb szerepet kaptak, a Pirelli lágy keverékei hajlamosak voltak egy-két kör után túlmelegedni, így azok kezelése kulcsfontosságú volt.

 verstappen-action-2019-brazil1



Aki biztosan nem kezdhette az élről a holnapi futamot, az Charles Leclerc, a monacói motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetést kapott.

Q1: Az időmérő leghamarabb Carlos Sainz számára ért véget, a spanyol az első percekben súlyos motorproblémát jelentett a csapatának, így mért idő nélkül hajtott a bokszba. Sokáig nagy veszélyben volt a Renault-val Nico Hülkenberg, aki az utolsó másodpercekig a kiesést jelentő 16. helyen állt, de egy jól összerakott körrel kijött a veszélyzónából. A Q1 végén távozók: Sainz, Robert Kubica, George Russell, Lance Stroll, Sergio Perez, Danyiil Kvjat.

Q2: Az első percekben élesedett az élcsapatok közötti küzdelem, csak úgy záporoztak a jobbnál jobb körök: Lewis Hamilton, Charles Leclerc és Max Verstappen is állt az élen. Leclerc ráadásul a többiektől eggyel keményebb gumikon futott egy óriási kört, így vasárnap a többségtől eltérő stratégián lehet. Meglepően jól teljesített a Haas, amelynek mindkét pilótája bejutott a Q3-ba. Lando Norris továbbjutása mindössze 10 ezredmásodpercen múlt. Kiesők: Sergio Perez, Hülkenberg, Antonio Giovinazzi, Daniel Ricciardo, Norris. 

Q3: Az első gyorskörök végén Verstappen kis híján, 8 ezredmásodperces előnnyel állt az élre, mögötte Vettel, Leclerc, Hamilton, Bottas, Albon. A holland ráadásul egy jelentős hibával került a sor elejére. A középmezőny Grosjean, Raikkönen, Gasly, Magnussen sorrendben követte őket. Második nekifutásra Verstappen tovább javította az idejét, Hamilton felkapaszkodott a harmadik helyre, nagyobb tűzijáték nélkül zárult a leintés. Élete második pole-pozícióját könyvelhette el a holland. Leclerc a tizennegyedik helyre csúszik vissza a büntetése után.

Az időmérő edzés végeredménye:

brazil-f1-q-ered

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: