DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Egészen groteszk módon lett Leclerc-é az olasz pole

Az Olasz Nagydíj szabadedzései közül az első kettő Charles Leclerc-ről, a harmadik pedig Sebastian Vettelről szólt. Az időmérőn is a Ferrari volt a favorit Monzában.

Óriási szélárnyékozás vette kezdetét rögtön az időmérő Q1-es szakaszában, amelynek elején azt láthattuk, hogy Antonio Giovinazzi állt az élre az Alfa Romeóban, és még akkor is ott volt, amikor már a szakasz fele eltelt. Amikor Sebastian Vettel is körbeért, a német nem tudta megelőzni Giovinazzit sem, sőt, jó két tizedet kapott az olasztól. Kifejezetten meglepő volt a Renault erős tempója, Ricciardo és Hülkenberg ráadásul nem csak hogy az élre tudott állni, hanem a német vezetésével ott is maradtak az első két helyen mindketten. Hülkenberg előnye az élen bő két tized volt, őt viszont néhány ezrednyi távolságban követte Ricciardo, Albon és Leclerc.

Megelőzni Hülkenberget a Mercedesek sem tudták, igaz, Bottas lemaradása mindössze egyetlen ezred volt a franciáktól év végén távozó Hülkenberg mögött. Az első ember, aki jobb tudott lenni Hülkenbergnél, a második kört is futó Charles Leclerc volt, a monacói előnye 29 ezred volt az élen. Vettel második körével is csak a hatodik helyig jött előre, eközben a két Mercedes Leclerc és Hülkenberg mögött a harmadik-negyedik helyen tanyázott.

Négy és fél perccel a Q1 vége előtt Sergio Perez motorhiba miatt félre kellett, hogy álljon, ezután pedig rövid ideig piros zászlók lengtek a pályán. Ez Max Verstappen rutinját jelentősen megborította, a hollandnak ekkor ugyanis még nem volt mért köre. Verstappen végül pedig, amikor ki is jött a pályára, a motorerőre panaszkodott, így nem is futott mért időt. A Q1 végén óriási tűzijáték kezdődött, aminek a végén Perezen és Verstappenen kívül Grosjean (16.), Russell és Kubica (18-19.) estek ki.

A Q1 végeredménye:

 

A Q2-ben nagyon gyorsan futott mért időt a mezőny legnagyobb része, ezek után már elsőre Charles Leclerc állt az élre 1:19.553-mal. Hamilton és Vettel mögötte szinte azonos körrel jöttek a második-harmadik helyen, kettejük között mindössze kilenc ezred döntött a vb-címvédő javára. Továbbra is erős volt a Renault, ezúttal azonban elsőre Ricciardo volt előrébb a negyedik helyen, de bőven továbbjutó volt Hülkenberg is. Az első körök után továbbjutó volt Lance Stroll is, igaz, ekkor még várni kellett mért időre Pierre Gaslytól és a bukótérben járó Kimi Raikkönentől.

 Az utolsó két percre még egyszer mindenki kirajzott a pályára, aminek a végén az jött ki az óriási káoszból, hogy Stroll maradt is továbbjutó helyen Raikkönen előtt. A kiesők a Q2 végén Giovinazzi, Magnussen, Kvjat, Norris és Gasly voltak.

A Q2 végeredménye:

 

A Q3-ra a két Ferrari, a két Mercedes, a két Renault, valamint Sainz, Albon, Stroll és Raikkönen maradtak versenyben. Az első autók bő két perc után tűntek fel a pályán, viszont senki nem akart igazán elöl menni. Végül ez a feladat Vettelre hárult, így pedig a németnek senki nem tudott szélárnyékot húzni. Az első mért kört Sebastian Vettel futotta, rajta kívül pedig még Leclerc és Hamilton értek át az élmezőnyből a célvonalon mért idővel, mielőtt Kimi Raikkönen a falba állította az Alfa Romeót, amiben ült, jelentősen megtörve annak hátulját. Mért ideje rajtuk kívül még Ricciardónak és Hülkenbergnek volt. Némi hezitálás után a versenyirányítás úgy döntött, hogy Bottasnak is megadják a kört, amit futott, ezzel pedig a finn feljött nyolc ezreddel Hamilton mögé.

6:35 volt még a rendelkezésre álló idő, amikor a mezőny ismét szabad jelzést kapott, de az utolsó két percig nem igazán erőltette senki, hogy kijöjjön. A metódus hasonló volt, mindenki igyekezett volna előreengedni mindenki mást, hogy neki meg lehessen szélárnyéka. A mezőny annyit várt, hogy a legnagyobb része lemaradt arról, hogy a leintés előtt átérjen a célvonalon, innentől pedig Leclerc elvehette nyugodtan a gázt, és pole-pozíciót ünnepelhetett.

Az időmérő pontos végeredménye (az utolsó másodperceket gyakorlatilag rögtön vizsgálni kezdék, ez még az az előtti állapot):



időmérőolasz

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: