DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tost: Közel a Honda világbajnoki címe

Sokat köszönhet a Toro Rossónak a japán gyártó, tavaly ugyanis a faenzaiak oldalán talált rá a helyes fejlődési útra. Azóta már több futamgyőzelem is összejött, a következő cél a világbajnoki cím.

Néhány évvel ezelőtt, amikor bejelentették, hogy a Honda a McLaren oldalán tér vissza a Formula-1-be, szinte mindenki biztosra vette, hogy néhány éven belül a három évtizeddel ezelőtt verhetetlennek számító páros ismét végigveri a világot és sorozatban nyeri majd a bajnoki címeket.

Ebből semmi sem valósult meg, három év szenvedés után pedig elváltak a felek útjai, miközben a Honda teljesen elvesztette reputációját, a Toro Rossót is kinevették, amiért hajlandó volt a japán gyártóval leszerződni 2018-ra. A japánok viszont pénzt és energiát nem sajnálva mindent bevetettek, hogy felzárkózzanak és ennek jelei már tavaly is megmutatkoztak.

A motor a lesajnált, megbízhatatlan és nagyon lassú kategóriából mára feltornászta magát a futamgyőztes kategóriába és fejlődése azon is lemérhető, hogy a Red Bull autóiban látható erős produkció mellett immáron a Toro Rossók is látványosan előreléptek. Tizenegy év után sikerült újra dobogóra állnia az istálló pilótájának, már 43 pontot szerzett a Kvjat-Albon páros (csak három olyan futam volt idén, ahol nem sikerült a legjobb tízbe kerülniük), az erőforrás megbízható és gyors.

Tost szerint a Honda egyre gyakrabban lesz első, hamarosan év végén is ünnepelhetnek


A Toro Rosso csapatfőnöke egyértelműen úgy érzi, a közeljövőben világbajnoki címet is szerez a japán gyártó. „A Honda egy világmárka. Korábban is nagyon örültünk, amikor a Honda úgy döntött, velünk szerződik, egyre inkább biztos vagyok abban, hogy nagyon sikeres jövő előtt áll a Formula-1-ben” – nyilatkozta Franz Tost.

„Ezt korábban már többször is megmutatták, hogy képesek igazán sikeres F1-es erőforrásokat megalkotni. A tavalyi évhez képest óriási előrelépést mutattak be és nem kevésbé biztató a fejlesztési programjuk. Még az idei évben több változtatással jelentkeznek majd, amivel még inkább felzárkóznak majd az élre.”

„Leginkább a kvalifikációs módjukon kell tovább javítaniuk, de a Honda ezzel tökéletesen tisztában is van és a fejlesztési lépések ebben is a legjobb úton haladnak” – tette hozzá a faenzaiak csapatfőnöke. Bár Max Verstappen révén a Hungaroringen az első pole-pozíciót is sikerült bezsebelni a Red Bull-Hondának, egyelőre a következő helyszíneken nem valószínű, hogy ezt meg tudja ismételni a holland, mert a japán egység egyelőre inkább a versenytempó tekintetében veszi fel a versenyt a Ferrari-Mercedes párossal, az időmérőkön kevésbé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: