DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alfa: Ha így folytatjuk, hamarosan elkaphatjuk a McLarent is

Az Alfa Romeo csapatfőnöke az eddigi fejlődést látva bízik abban, hogy a második félévben Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi már a McLarenekkel is csatázhat. Komoly hátrányt dolgoztak le.

Mindkét istálló formája változott az idei évben, de összességében nem teljesítenek rosszul. A McLaren nem indította túl jól a szezont, az első három futamból mindössze egyszer sikerült pontszerző helyen végezni Lando Norris révén, eközben az Alfa Romeónál Kimi Raikkönen szorgosan gyűjtögette a pontokat. Azerbajdzsán óta viszont Carlos Sainz fantasztikus sorozatba kezdett, minden futamon célba ért, Kanada kivételével mindegyiken a legjobb nyolc között.

A McLaren egész nyáron láthatóan a negyedik erővé nőtte ki magát és bár az élmezőnyhöz még így sincs köze, a középmezőnyt egyértelmű, közel negyven pontos fórral utasítja maga mögé. Az Alfa Romeo viszont az évközi megingás után remekül talpra állt és a két pilóta összesen tizenkilenc pontot szerzett az utóbbi öt helyszínen (ha elfogadják az istálló fellebbezését és visszakapják a Német Nagydíjon elvett pontjaikat, akkor huszonkilenc egység lenne ez a mérleg). Nem szeretnének itt megállni.

„Az állandóság nagyon fontos a szoros középmezőnyben. Úgy gondolom a McLaren nagyon beletalált, de remélem, a szezon második felében képesek leszünk felvenni velük a harcot. Nekünk is egyenletesen kell teljesítenünk, minden egyes hétvégén pontszerző helyen kell behoznunk mindkét autónkat” – idézi Frederic Vasseurt a Motorsport.com szakoldal.

Raikkönen a Hungaroringen még Bottast is képes volt maga mögött tartani


Indokolni is tudja derűlátását. „Azt hiszem, optimisták lehetünk. Ha összehasonlítjuk a helyzetünket ahhoz képest, amilyen Barcelonában volt, hatalmas a különbség, akkor nagyon messze le voltunk maradva. De folyamatosan küzdöttük újra előre magunkat versenyről versenyre.”

„Nem állunk le egy kicsit sem, folyamatosan jelentkezünk fejlesztésekkel, ezt az utat kell folytatnunk a szezon hátralevő részében is. Budapest előtt nem voltam túlzottan optimista, mert az a pálya nem igazán fekszik az autónknak. Kimi mégis fantasztikus munkát végzett, az elejétől kezdve remek tempóval rendelkezett, kulcsfontosságú volt az is, hogy jól rajtolt és ezzel Grosjean előtt maradt. Tudtuk, hogy a Haasnál kritikusan gyenge néha a versenytempó, így fontos volt előtte maradnunk.”

„Kimi a hajrában még a Mercedest is képes volt maga mögött tartani, jó volt látni ezt a szituációt, pedig Bottas öt-hat körön át keményen támadta. Kétségtelen, hogy remekül előreléptünk. Bár a Ferrari-motorok nagyon erősek, aerodinamikailag Spa és Monza kevésbé kedvező számunkra, úgy vélem, Szingapúrtól leszünk újra igazán erősek” – tekintett előre Vasseur. Ahhoz viszont, hogy a konstruktőri bajnokságban is előrébb kerüljenek, szükség lenne Antonio Giovinazzi feljavuló teljesítményére is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: