DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Albonnak éppen Kvjat segített

Bár a legtöbben Danyiil Kvjatot várták, hogy újra a Red Bullhoz kerülhet, az istálló Alexander Albon mellett döntött, hogy váltsa Pierre Gaslyt. Korábban éppen az orosz segítette Albont.

Kevesebb, mint egy év leforgása alatt nagyot fordult a világ Alexander Albonnal. Tavaly ilyenkor a nagyközönség számára még szinte teljesen ismeretlenül csengett a neve, a Formula-1-ben gyakorlatilag komolyabban fel sem merült a neve, sőt, úgy állt a dolog, hogy a Formula-E-ben kap versenyzői ülést azok után, hogy a Formula-2-ben egészen jól teljesített.

Daniel Ricciardo váratlan átigazolása a Renault-hoz azonban elkezdte feldönteni a dominókat. Pierre Gasly a Toro Rossótól felléphetett az anyacsapathoz, így viszont a faenzaiaknál üresedett meg egy hely. Hosszas várakozás után végül november végén megtudhattuk, hogy Dr. Helmut Markóék ügyeskedése révén Albon és a Nissan felbontották a kontraktust, így elhárult az akadály szerződtetése elől.

A Formula-1-ben az első tizenkét versenyhétvégén igen jó benyomást tett, számos alkalommal szerzett pontot, a kemény csatározásban is remekül helytállt. Bár a legtöbben Kvjatot tartották esélyesnek arra, hogy leválthatja a Red Bullnál alulteljesítő Pierre Gaslyt, végül Albonra esett a választás, aki a kezdetektől fogva meggyőzőnek bizonyul.

Főnökei szerint Albon egyik erőssége, hogy remekül csatázik


„Összességében már a téli tesztekkel is elégedett lehettem. A sebességem rögtön megvolt, meglehetősen gyors tempót diktáltam. De meg kellett szoknom a csapatot, a légkört és minden mást, ami a Formula-1-ben ért a vezetésen kívül” – nyilatkozta Alex Albon a Motorsport.com szakoldal kérdésére.

„Néhány furcsaság azért akadt. A szezon kezdetén például erősen támaszkodtam Danyiil Kvjat visszajelzéseire az autóról. Akkor még nemigen tudhattam sokat a versenygépről, ezért nem is adhattam tökéletes visszajelzéseket arról, pontosan mit is szeretnék változtatni az autón.”

„A legelején természetesen még hiányzott a magabiztosság, mert nem érthettem tökéletesen a Toro Rosso-Hondát. De nyilvánvaló, hogy ahogy telt az idő, ebben is javultam. Minél többet tanul az ember az abroncsokról, illetve a versenyautó erősségeiről és gyengeségeiről, annál jobb visszajelzéseket adhat arról, milyennek is szeretné a gépét az időmérő edzéseken, illetve a versenyen” – mutatott rá Albon, akit Charles Leclerc nemrég gokartos időszakának egyik legnagyobb ellenfeleként nevezett meg.

A Red Bull azt várja Albontól, hogy a csapat számára megszerezheti azokat az értékes pontokat (és támogathatja adott esetben Max Verstappent), amire Pierre Gasly nem volt képes. Sikerül neki?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: