DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen: Hamiltonnak sosem kell csapaton belül küzdenie

Max Verstappen úgy véli, Lewis Hamilton kivételes helyzetben van, mert az utóbbi jó pár évben nem kellett félnie attól, hogy csapaton belüli vezető szerepére bárki is veszélyes lehet. Nagy előny.

Az igazán nagy bajnokokat általában arról lehet megismerni, hogy stabilan és viszonylag könnyedén legyőzik csapattársukat, ezzel máris egy komoly fenyegetéstől megszabadulnak, hogy valaki az istállón belül veszélyezteti vezérszerepüket. Az utóbbi évtizedekben az élcsapatok igyekeznek elkerülni, hogy két dudás egy csárdába kerüljön, ha a világbajnoki címre is esélyesek. Egyre többször merül fel a sajtóban a feltevés, mi történne, ha a jelenlegi két ász, Max Verstappen és Lewis Hamilton is a Mercedesnél versenyezne egymás ellen.

A korábbi évtizedekből eszünkbe juthat a Villeneuve-Pironi párharc (duplán) szerencsétlen kimenetele, vagy 1986-ban addig-addig vett el egymástól pontokat a Williams-Honda két domináló pilótája, Nigel Mansell és Nelson Piquet, hogy végül a nevető harmadik, Alain Prost kaparintotta meg a bajnoki címet a McLarennel. 2007-ben Lewis Hamilton és Fernando Alonso párosa is nagyon rosszul jött ki a folyamatos, egymás elleni csatározásból, egyetlen ponttal ugyanis végül mindketten elbukták a világbajnoki címet a ferraris Kimi Raikkönen ellen.

A topcsapatok az elmúlt években – kimondva, kimondatlanul – igyekeznek egy vezérpilótát és egy szárnysegédet választani. Max Verstappen erre hívta fel a figyelmet, hogy Lewis Hamilton páratlan sikersorozatában a Mercedesnél igazán nem ütközött ellenállásba, mondja ezt annak ellenére, hogy 2016-ban elvesztette végül a bajnoki címet Nico Rosberg ellen, de ott is inkább a britnek állt volna a zászló.

Hamiltont direkt kímélnék a túl kemény csapattársaktól?


„Az erőviszonyok legtöbbször a versenyautótól függenek. Ugyanakkor sokat számít az is, hogy Lewis Hamiltont szinte soha, de az utóbbi években biztos, hogy egyszer sem helyezte óriási nyomás alá saját csapattársa, nincs igazi kihívás számára istállón belül” – nyilatkozta Max Verstappen a MotorSport Magazine hasábjain.

2013-tól négy éven át Nico Rosberggel osztotta meg a Mercedes garázsát, majd a német visszavonulása után az istálló nem is tagadta, hogy szándékosan kerestek olyan pilótát, akivel a brit jól kijön. Ez Valtteri Bottasszal teljesül is, ugyanakkor nem is igazán titkolják, kire épül a gárda, amikor ugyanis a csapatérdek úgy kívánta, bármikor alárendelték Bottas taktikáját annak érdekében, hogy a világbajnok csapattársat jobb helyzetbe hozzák, amikor pedig úgy alakult, tavaly Bottasnak át is kellett adnia a futamgyőzelmet Hamiltonnak. De Rosberget sem tartja kiemelkedő tudásúnak a holland.

„Valójában 2016-ban is neki (Hamiltonnak) kellett volna nyernie, ha nem történik meg az a motorhiba. A nyári szünet után viszont többször is rosszul rajtolt, illetve más problémái is adódtak, amikor elvesztette az első helyet. De igazából sosem helyezte őt komoly nyomás alá a csapattársa” – mutatott rá Verstappen, akinek szintén nem kell aggódnia a Red Bullnál, mivel Pierre Gasly nem sok sót eszik meg mellette.

Ha a 2016-os szezont nem számítjuk, összesen kétszer nem bizonyult látványosan jobbnak csapattársánál Lewis Hamilton. Még újonc évében, a McLarennél Fernando Alonsóval ugyanannyi pontot szereztek (bár nem lett döntetlen, mert a pontegyenlőség Hamilton második helyét hozta), valamint 2011-ben és 2012-ben Jenson Button okozott nagyobb fejtörést a 2008-as világbajnoknak. Button 2011-ben könnyedén legyőzte Hamiltont és három közös évükben összeadva tizenöt ponttal többet gyűjtött Button, mint csapattársa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: