DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nem vártak ilyen gyors javulást a Hondától

Mindkét fél kölcsönösen elégedett a Red Bull és a Honda háza táján. A japán gyártó kicsit csodálkozik a gyors felzárkózáson, az istálló szerint a Honda túl is teljesíti a korábbi ígéreteket.

A McLarennel töltött három keserű év alatt sokkal inkább voltak hangosak az ígéretek és gyengék az eredmények. Tavaly óta a japán gyártó kínosan ügyel arra, hogy minél kevésbé ígérgessen előre, a kemény munka azonban szép lassan meghozza gyümölcsét. A futamgyőzelem és az egyre gyakoribb dobogós helyezések bizonyítják, a javulás kézzel is fogható immáron, bár kicsit a japánokat is meglepi annak mértéke.

„Elismerem, engem is meglep, mennyire közel jártunk Silverstone-ban a legjobbak tempójához. Teljesen meg kell értenünk, hogy a köridő tekintetében melyik kanyarban, illetve egyenesben voltunk jobbak, mint a riválisok. Ha ezt kielemezzük, talán arra is rájövünk, hogy az első hét-nyolc futamon hol voltunk leginkább hátrányban” – magyarázta a Honda F1-es technikai igazgatója, Toyoharu Tanabe a Motorsport.com hasábjain.

„Úgy tűnik, a hátrányunk jóval kisebb most, mint a korábbi versenyeken, nem kizárólag a versenytempót tekintve, de a kvalifikációkon is. Erre egyelőre nem találunk választ. Már az év elején is sokkal jobb kiindulási pontunk volt a tavalyi év elejéhez képest, ez azt is jelenti, hogy tavaly valóban rengeteget tanultunk és a kezdetekhez képest a kalibrálás területén is nagyot léptünk előre. A versenyek után pedig mindig akad olyan terület, amin utólag látjuk, hogy javíthatunk. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a Francia, az Osztrák és a Brit Nagydíj után is elmondhattuk, hogy fejlődtünk” – erősítette meg a javulás tényét a japán szakember.

A nyers motorfejlesztés mellett a kalibrálásban is folyamatosan javul a Honda, így jönnek az eredmények


Ami a másik felet illeti, az energiaitalos istálló többet kap egyelőre a partnertől, mint amire előzetesen számítottak. „Az elejétől fogva tudtuk, hogy ez egy átmeneti év lesz, új a motorszállító és ilyenkor idő kell, amíg minden a rendes kerékvágásba kerül. Amit eddig elértünk, az felülmúlja várakozásainkat. A kilencedik futamon már győzelmet ünnepelhettünk és több dobogós helyezésünk is van” – fogalmazott Christian Horner csapatfőnök.

„Ausztriában nem kevés érzelem vegyült a győzelmi mámorba. A Honda több olyan szakembere is jelen volt, akik a McLarennel zajló többéves szenvedést is megélték, azt láthatták, hogy a befektetett energia végül megtérül. A motor megbízhatósága kifejezetten erős, mindkét pilótánknak fejenként három-három működő, bevethető egysége van, a korábbiak ugyanis nem romlottak el. Mindig csak az új fejlesztések használatba vétele miatt cseréltük le a régebbi motorokat.”

„Valószínűleg még előrébb lépünk az erősorrendben és még jobban nyomhatjuk neki, azokból a fejlesztésekből kiindulva, amiket a Honda már tesztelget. Most már megérezték a sikert és ez mindenkinek csak hasznára lesz. A visszatérésük utáni komoly nehézségeket követően éppen a győzelem volt az, amire igazán szükségük volt” – tette hozzá optimistán Horner. Azt mindenesetre már a Ferrari csapatfőnöke is elismerte, hogy a Red Bull utolérte őket az erősorrendben.

Vajon meddig juthat el még idén a Red Bull? Lesznek még további futamgyőzelmek is, vagy csak átmeneti a fellángolás?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: