DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Honda már dolgozik a turbólyuk javításán

A japán erőforrás dinamikusan fejlődik az elmúlt másfél évben, már futamot is lehet nyerni vele. Silverstone-ban egy különös hiba ütötte fel fejét Max Verstappennél, a Honda elismerte és vizsgálja.

A jóval hűvösebb időben megrendezett Brit Nagydíjon is igen versenyképesnek bizonyult a Red Bull-Honda, ezúttal végre nem csak Max Verstappen, hanem Pierre Gasly is oda tudta tenni magát (negyedikként végzett). A szabadedzéseken nem kezdett erősen a gárda, de az időmérőre összeálltak a megfelelő beállítások és reális esély mutatkozott a pole-pozíció megszerzésére is.

Ekkor azonban gázadáskor váratlanul ki-kihagyott néhány pillanatra a motor, ami a hosszú egyenesek miatt komoly hátrányt okozott a holland pilótának. Érdekes, hogy még így is befért a második sorba, bár a számítások alapján az első hely is meglehetett volna az említett „turbólyuk” okozta lemaradás nélkül. A versenyen egyébként így is megszerezhette volna a második helyet, de Sebastian Vettel hibázott és kilökte Verstappent.

A Német Nagydíjra jó eséllyel ki is javítja a Honda a kalibrálási problémát


A bikák csapatfőnöke szerint a hiba relatíve könnyen orvosolható, nem lesz szükség motorcserére. „Úgy vélem, Max mindig pontosan ugyanígy kezeli a gázpedált. Olyan problémával szembesültünk, amivel korábban még sosem, viszont jellegét tekintve a tesztpadon megoldható. A Honda dolga ezt kijavítani és úgy tűnik, már rájöttek, mi okozta és biztosak abban, hogy hamarosan orvosolják” – nyilatkozta Christian Horner.

A Honda éppen Verstappen visszajelzései alapján végezte el sokkal könnyebben a mélyebb vizsgálatot és abban bíznak, a jövő héten Németországban máris maguk mögött tudhatják a gondot. „Ez nem olyan probléma, ami a motor meghibásodását okozhatná, ez teljesen más. Alaposan megnézzük, min és milyen mértékben kell változtatnunk a kalibrálás tekintetében, hogy ezt kiküszöböljük. Beszélgettünk Maxszel arról, mikor és hogyan érzi a késlekedést. Megbízhatósági problémát nem okozna az erőforrásnál, de számunkra ez egy komoly technikai hibának számít, már dolgozunk rajta” – magyarázta Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es technikai igazgatója.

A kisebb probléma ellenére Max Verstappen is elismerte a napokban, hogy az egyenesekben erősen érződik a javulás a Honda-motornak köszönhetően, alig-alig tapasztalt lemaradást a Ferrari-Mercedes pároshoz képest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: