DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Pár éve Leclerc lökte odébb Verstappent

Még mindig téma a két héttel ezelőtti Osztrák Nagydíj incidense, amikor Max Verstappen egy vitatható manőverrel lökte odébb Charles Leclerc-t. Néhány éve éppen fordított helyzet történt.

A Formula-1-ben időnként megesnek furcsaságok. Alig néhány hete szembesülhettek a csapatok és a rajongók azzal, hogy nem változtat a Pirelli az idei, furcsa viselkedésű abroncsain és nem vált vissza a 2018-as modellre, mert a szavazás döntetlennel végződött. A gyártó sem akart évközben változtatni a gumikon, ugyanakkor 2013-ban ezt simán megtette a Lotus és a Ferrari kárára.

Az Osztrák Nagydíj hajrája azonban emlékezetes eseményeket hozott, a fantasztikus tempót diktáló és folyamatosan felzárkózó Max Verstappen az utolsó körökre teljesen utolérte a végig vezető Charles Leclerc-t, majd két és fél körrel a leintés előtt belső íven úgy előzte meg, hogy közben kissé ki is szorította a pályáról. Emiatt órákig nem tekinthettük hivatalosnak a végeredményt, végül nem lett büntetés, a Red Bull-pilóta megtarthatta győzelmét.

Charles Leclerc úgy érezte, őt kiszorították a pályáról és Verstappen neki is ment kicsit, a holland természetesen teljesen máshogy látta, szerinte fair előzést mutatott be és ha ezért büntetnék, akkor nem érdemes a Formula-1-ben lennie. A közösségi médiában azóta végigsöpört egy 2012-es videó, ahol még kamaszként a gokartban ugyanígy összeakaszkodott a két fiatal még gyerekként, akkor azonban fordított szerepben.

Leclerc innentől agresszívebben fog versenyezni


Akkor Leclerc ítélte sima versenybalesetnek a helyzetet, Verstappen pedig arra panaszkodott, hogy őt bizony kilökték. Ezzel szembesítették Silverstone-ban a Ferrari-pilótát, aki jót nevetett a dolgon. „Igen, láttam a videót, jót szórakoztam, nagyon vicces. Gyakorlatilag mindenhol ez jött velem szemben a közösségi felületeken” – reagált nevetve Leclerc a Motorsport.com kérdésére.

„Azt hiszem, ott pont gyökeresen más volt a helyzet a mostanihoz képest, akkor én mondtam azt, hogy versenybaleset, ő (Verstappen) pedig azt, hogy kilöktem őt a pályáról. Most, hét évvel később ugyanez történt, csak fordított felállásban a Formula-1-ben és mindketten élcsapatnál versenyzünk.”

„Hatalmas utat tettünk meg azóta együtt, amióta ez történt, még gyerekek voltunk és arról álmodoztunk, hogy egy napon bekerülhetünk a Formula-1-be. Most pedig jó látni, hogy az F1-ben csatázhatunk egymás ellen. Az évek során sokkal jobb lett a viszonyunk, amikor elkezdtünk versenyezni, nem voltunk éppen legjobb barátok. Gyerekkorban, ha ilyesmi történik, a másik azonnal ellenséggé válik. De az még 2012-ben volt és bár még mindig fiatalok vagyunk, sokkal érettebbek lettünk azóta” – mutatott rá Leclerc, aki azért annyit leszűrt a történetből, hogy sokkal agresszívebben kell versenyeznie.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: