DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Motorszállítót cserélhet a McLaren és a Williams

Német sajtóhírek szerint a következő évre a Williams Renault-motorokra váltana, ezzel egy időben a McLaren átvenné a felszabaduló Mercedes-erőforrást. Ki járna igazán jól ezzel a cserével?

Másfél-két évtizeddel ezelőtt még mindkét gárdát folyamatosan a futamgyőztesek között köszönthettük, ám az utóbbi hat évben sajnálatos módon visszaestek. A mélypontot a tavalyi esztendő második fele jelentette, amikor is a McLarenek és a Williamsek nemegyszer az utolsó négy rajtkockát foglalták el a rajtrácson.

Azóta viszont teljesen más utat járt be a két istálló, a Williams ugyanis sosem látott mélységekbe zuhant és reménytelenül utolsó (könnyen lehet, hogy pontot sem szereznek idén a grove-iak), a McLaren azonban a megfelelő pályára állt és irigylésre méltó fejlődéssel jelentkeztek. A Renault-motor is sokkal jobb, mint korábban, de az autó aerodinamikailag egyértelműen nagyot lépett előre.

Az Auto Bild című német lap információi szerint a Williams lecserélné a Mercedes-erőforrásokat és megpróbálná újra a Renault-val. A meg nem nevezett források szerint ennek az az oka, hogy a Williams és a Mercedes között nincs meg a kémia, például az istálló kategorikusan elutasítja, hogy a motor mellett a sebességváltót is a Mercedestől vásárolja, mint például a Racing Point (a Mercedes másik partneristállója), ragaszkodnak a saját fejlesztésű technikához. Ahogy Lewis Hamilton is nyilatkozta a Hondával kapcsolatban a napokban, nem mindig a motor a hibás a problémákért.

Újra összeállhat a legendás McLaren-Mercedes duó?


A két különböző gyártmány azonban egyszerűen nem fér megfelelően össze, a mérnökök számításai szerint emiatt a Williams körönként egy teljes másodpercet veszít a mostanában szintén nem brillírozó Racing Pointtal szemben. A váltásnak elvi akadálya nincsen, a Renault-motorok sem gyengék már, a francia gyártó jelenleg a Red Bull Hondához szerződése miatt rendelkezik szabad kapacitással, mert csak két csapatot lát el erőforrásokkal.

Ezzel viszont a stuttgarti gyárnál szabadulna fel egy hely, amire a német lap szerint szívesen lecsapna a McLaren, amely korábban már közel két évtizeden át együtt dolgozott a Mercedesszel és komoly sikereket értek el. 1995 és 2013 között Mika Hakkinen révén két, Lewis Hamilton segítségével pedig egy világbajnoki címet is szereztek. Mivel a német erőforrást változatlanul jobbnak tartják, mint a Renault-t, ez a McLarennek feltétlenül újabb előrelépést jelenthetne.

Várjuk a következő hetekben, hogy valóban lesz-e valami ebből a sajtóhírből, vagy csak megmarad a szokásos, nyári pletykaözön részeként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: