DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso kalapot emel a Honda előtt

Ha valaki azt gondolta volna, hogy Fernando Alonso durcásan veszi tudomásul a japán gyártó első futamgyőzelmét, nagyon téved. A spanyol további sikereket kívánt egykori motorszállítójának.

Az elmúlt hetekben ismét többször felmerült a Formula-1-es sajtóban Fernando Alonso neve. Még az Osztrák Nagydíj előtt pendítette meg a spanyol és az olasz média, hogy a kétszeres világbajnok nem áll távol attól, hogy visszatérjen a Mercedes vagy a Ferrari színeiben 2020-ban.

Ez a rajongóknak valószínűleg bizakodásra adott okot, ám azóta mindkét részről lehűtötték a kedélyeket, a Ferrarinál pletykaszinten sem merült fel a spanyol ász szerződtetése, de maga az érintett is úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne visszatérni a száguldó cirkuszba, mivel továbbra is fennállnak azok a problémák, amely miatt elhagyta a sorozatot.

Közben történt egy fontos esemény is, tizenhárom év szünet után újra futamgyőzelmet szerzett a Honda Max Verstappen vezérletével, Ausztriában. A két éve még nevetség tárgyát képező japán gyártó ezzel komoly sikert ért el, másfél esztendő alatt visszaszerezte a korábban teljesen elvesztett becsületét és hírnevét. Igaz, a 2015 és 2017 közötti időszakban sem feltétlenül csak a Honda volt a hibás, erről éppen Lewis Hamilton beszélt a napokban.

Három éve még nagyon távoli volt a siker a Hondának


Alonso rengetegszer ekézte a japán erőforrást az elmúlt években, általában jogosan. A rendkívül gyenge és hasonlóan megbízhatatlan motor megkeserítette az életét, közel négy évvel ezelőtt, éppen a Honda hazai nagydíján a rádión kikelt a lóerőkben szegény egység ellen, GP2-es motornak nevezve azt az egész világ füle hallatára.

„Nem tudjuk az akkori időkkel összehasonlítani a mostaniakat, jó pár év eltelt azóta és úgy gondolom, a motorok azóta teljesen különbözőek. Abban az időszakban olyan keményen dolgoztunk, ahogy csak tudtunk, de csak néha sikerült túllendülnünk a nagy hátrányon és a folyamatos büntetéseken, rengeteg erőforrást használtunk szezononként. Most viszont, remélhetőleg ez még csak az első a Honda majd elkövetkező, sok győzelme közül, ez mindenképpen jót tesz a sportágnak” – dicsérte a japánok fejlődését Fernando Alonso.

Az eddigi hírek szerint a Toyota csak Alonso döntésére vár, hogy zöld utat adjon 2020-as, Dakar-ralis projektjének, természetesen a spanyol pilóta vezetésével. A spanyol azonban még nem döntött a jövőjéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: