DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Marko: A Honda vállaljon több kockázatot

Idén folyamatosan és tartósan megbízhatónak bizonyul a Honda-erőforrás, amit a Red Bullnál is kiemelnek, a főtanácsadó viszont azt szeretné, ha inkább a nyers sebességben javulnának többet.

Idén már a harmadik specifikációjú motorral jelentkezett a Honda, ami ugyan megbízhatósági téren igazán remek (ebben az évben még sem Toro Rosso, sem Red Bull nem szenvedett motorhibát egyik versenyen sem), ugyanakkor az év elejéhez képest a legjobbak inkább távolodnak tőlük, mivel a Ferrari és a Mercedes komolyabb javulást ért el saját fejlesztéseivel, legalábbis a bikák főtanácsadója szerint. Ezt támasztotta alá a napokban Max Verstappen véleménye is, hogy gyorsult a Honda, de nem eleget.

Ezért arra kéri a japán gyártót, hogy inkább áldozzon a megbízhatóság oltárán, de az egység legyen erősebb, mivel valahogy át kellene hidalni a két nagyágyú mögött meglevő szakadékot. „A motor hihetetlenül megbízható, egyetlen meghibásodásunk sem akadt még. Amit a Honda megígért nekünk, azt maradéktalanul teljesítette is eddig” – ismerte el Dr Helmut Marko a MotorsportMagazin Youtube-adásában.

A Red Bull-Honda megbízható, de Marko nagyobb kockázatvállalást szeretne


„De a legutóbbi frissítéseink nem hoztak akkora fejlődést, mint amivel a Mercedes és a Ferrari jelentkezett. A jövőben azt szeretném inkább látni, hogy kicsit több rizikót vállalnak (a Hondánál) és még erősebb motort gyártanak. Inkább rajtolnánk többször is a mezőny végéről egy erősebb erőforrással. Ha Max a rajtrács végéről indul, szenzációs nagydíj garantált.”

„Most japán partnerünkkel együtt azon vagyunk, hogy megpróbáljunk kicsit több kockázatot vállalni. De ez nem lesz könnyű dolog, mert a Hondánál egészen máshogy gondolkodnak, más a kultúra” – tette hozzá Marko. A japán gyártó, az utóbbi másfél évben figyelemreméltó eredményt ért el a teljesítmény javulásában is, de leginkább a megbízhatóságon sikerült javítani. A folyamatos fejlesztési versenyben azonban ez még kevésnek tűnik, leginkább a Ferrarival szemben, ami a motorerőt illeti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: