DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Marko: Ha Kanadát nézzük, Hamilton is büntetést érdemelne

A Red Bull főtanácsadója úgy véli, a második szabadedzésen Lewis Hamilton megmozdulása nem kéne, hogy büntetéssel járjon. Ugyanakkor a montreali események tükrében a brit is kapna valamit.

Az összeesküvés-elméleteket kedvelőknek a lehető legjobban alakult a péntek délután. Először végleges ítélet született arról, hogy nem vizsgálják újra Sebastian Vettel  büntetését, marad a plusz öt másodperc, ami miatt a német elvesztette idei első lehetséges győzelmét, Lewis Hamilton megtarthatta azt (ami viszont számára az idei ötödik volt már).

Ugyanakkor a második szabadedzésen a stewardok Lewis Hamilton egyik megmozdulását vizsgálták meg, pontosan ugyanazzal az indokkal, veszélyesen tért vissza a pályára egy kicsúszás után. Egyesek szerint az FIA mindig a Mercedesnek kedvez, hiszen egy szerintük szinte ugyanolyan esetben Vetteltől elvesznek egy futamgyőzelmet, míg két héttel később a hasonlóan hibázó Hamiltont nem büntetik. Mások szerint viszont abszolút nem említhető egy lapon a két incidens. Kimi Raikkönen nyíltan kimondta, hogy sokszor mást mond és mást cselekszik az FIA, ez látszott Kanadában is.

Marko szerint Hamilton nem érdemelne büntetést, de Vettel sem érdemelt volna


Kettős érzései vannak a Red Bull főtanácsadójának is, aki nem szereti az állandó büntetgetést a jelenlegi Formula-1-ben. Alapvetően nem is tartaná jogosnak, hogy Lewis Hamiltont a pénteki hibájáért megbüntessék, viszont akkor Kanadában sem kellett volna fellépni Vettel manővere ellen.

„Max Verstappen úgy érezte, hogy Hamilton egyszerűen nem láthatta őt. Ezért kanyarodott inkább szélesen, ő maga sem panaszkodott egyáltalán. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Formula-1-ben vagyunk. Ez nem volt büntetendő cselekedet, bár valamilyen következménye azért kellene, hogy legyen” – mondta el véleményét Dr Helmut Marko az ORF osztrák televíziónak.

Ugyanakkor a főtanácsadó ismét megemlítette, hogy Vettel kanadai szankciójával szintén nem ért egyet, mert azért némi hasonlóság érezhető a két incidens között. „Ha a Kanadában látott vonalat követjük, akkor viszont Hamiltont is meg kellene büntetni, például a rajtrácson történő visszasorolással” – fogalmazott Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: