DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Raikkönen: Most akkor versenyezhetünk, vagy sem?

Kimi Raikkönen szerint éles ellentmondásban van az FIA új versenyzési filozófiája és Sebastian Vettel kanadai büntetése. A finn szerint el kéne dönteni, hogy szabad-e keményen versenyezni.

Két hete erősen uralja a Formula-1-es sajtót a Kanadai Nagydíj utolsó harmadában Sebastian Vettelre kirótt ötmásodperces büntetés, aminek következtében hiába futott át elsőként a célvonalon, a győzelmet a mögötte célba érkező Lewis Hamilton kapta meg, ezzel idén már ötödször diadalmaskodott.

Rengeteg egykori és jelenlegi pilóta, valamint Formula-1-es szakértő kinyilvánította már véleményét az üggyel kapcsolatban, így tett Franciaországban Kimi Raikkönen is. A tavaly még a Ferrarinál versenyző jégembert leginkább a következetlenség zavarja, hogy nem egyforma mércével mérnek a versenybírók. Idén azt hangoztatták, hogy igyekeznek engedni a kemény versenyzést és nem osztogatnak mindenre büntetést, ezzel szemben a Kanadában kiosztott öt másodperc nagyon megosztóra sikeredett. Azóta el is utasították a Ferrari kérelmét, így a montreali eredmény véglegesnek tekinthető.

Raikkönen szerint mást mond és közben mást csinál az FIA


„Bahrein óta hangoztatja az F1 felügyelő testülete, hogy sokkal elnézőbbek lesznek a stewardok a pilóták egymás közti akcióival szemben. Folyamatosan azt hallottuk, hogy végre szabadabban versenyezhetünk, ezért igazán furcsa, ami történt” – nyilatkozta Kimi Raikkönen.

„Egyszer csak látunk egy ilyen esetet, ami abszolút senki hibájaként nem róható fel, erre mégis büntetni kezdenek. Nem mindig van összhangban az, amit mondanak és az, amit tesznek. Nincsenek könnyű helyzetben a versenybírók, mert bármelyik utat is választják a szabályértelmezésben, mindig lesznek boldog és boldogtalan csapatok.”

„Az idei évben azt mondták nekünk, nagyobb szabadságot élvezhetünk majd a versenypályán, de ha megnézzük az elmúlt heteket, egyértelmű, hogy nem egészen így van. Pedig a szabadság lenne az észszerű út. Ha valakit kilöknek, vagy más buta dolgot művelnek, akkor szankcionáljanak, de hagyják az egymás közti harcot elfogadható mértékben érvényesülni és akkor rendben lesz” - mutatott rá a veterán finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: