DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel nem kapta meg a montreali győzelmet

Rendhagyó módon, miután a montreali büntetés felülvizsgálatának meghallgatását mostanra tűzték ki, a Francia Nagydíj hétvégéjén két futamgyőztest hirdetnek az F1-ben. Az FIA meghozta végső döntését.

00119010_824



A Montrealban ténykedő és ott ítéletet hirdető versenybírók pénteken, a Paul Ricardon délután 14:15-ös kezdettel meghallgatták a Sebastian Vettel győzelmébe kerülő 5 másodperces időbüntetés felülvizsgálatát kérő Ferrari álláspontját, amit a csapatmenedzser, Laurent Mekies ismertetett számukra. Két órával később, a második szabadedzés végeztével az FIA közleményben ismertette a végleges döntést, miszerint nem kerültek elő olyan új, jelentős és releváns bizonyítékok, amelyek indokolttá tennék az 5 másodperces büntetés odaítélésének felülvizsgálatát, a procedúra így meg sem kezdődik.

Ennek értelmében a Kanadai Nagydíj végeredménye nem változik, azt Lewis Hamilton nyerte Sebastian Vettel és Charles Leclerc előtt.

A versenybírók főként a Nemzetközi sportkódex 14-es cikkelyére és az F1 sportszabályzatának 2.2-es cikkelyére hivatkoztak a felülvizsgálati kérelem elutasításakor,  ezek ugyanis kimondják, hogy csak azok az adatok prezentálhatóak most „újként”, amelyek nem voltak elérhetőek a Ferrari számára a Kanadai Nagydíj versenyhétvégéjének lezárásakor, ami a technikai átvizsgálás befejeztét, helyi idő szerint 18:44-et jelent.

Az FIA dokumentuma listázza azt a hét elemet, amelyet a Ferrari álláspontjának bizonyítására prezentált feléjük:

1. Vettel autója telemetriai adatainak elemzése
2. Vettel és Hamilton autójának mozgását mutató több kameranézet elemzése
3. a brit televízió, a Sky Sports F1-es műsorában a versenyzőből szakértővé avanzsált Karun Chandhok által prezentált videós elemzés
4. Vettel sisakkamerájának videója, amit az F1 Limited a verseny után tett közzé
5. a verseny után készült videófelvételek
6. a Hamilton és Vettel által választott ívek elemzése GPS-adatok alapján az incidens körében és az azt megelőző körben
7. Vettel tanúvallomása

A versenybírók megállapították, hogy az 1-es, 2-es, 5-ös, 6-os és 7-es elemek már elérhetőek voltak a versenyhétvége befejezése előtt, azaz nem használhatóak fel bizonyítékként.

A 3-as elemet nem tartják fontos és releváns bizonyítéknak, hiszen az egy kívülálló személy véleménye.

A 4-es elemet nem tartják fontosnak és relevánsnak, mivel a videófelvétel más, korábban elérhető videókban is megtalálható volt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: