DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az erős Leclerc jót, vagy rosszat tesz a Ferrarival?

Sebastian Vettelre ugyan nagyobb nyomást helyez a fiatal és gyors csapattárs, de összességében a Ferrarinak pozitívum a monacói érkezése. Vettel kényelmetlenül érzi magát már a Scuderiánál?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy előnyös-e egy istálló számára, ha mindkét pilótája győzelemre esélyes, agilis. Vannak, akik szerint a gárdán belüli versengés csak egyre magasabb szintre emeli a teljesítményt, mint például tavaly a Red Bullnál a Daniel Ricciardo-Max Verstappen párharc.

Ugyanakkor világbajnokként is könnyen előfordulhat, hogy a csapaton belüli konkurencia elbizonytalanítja a versenyzőt, sokak szerint Sebastian Vettel ezért inog meg rendre, mert Kimi Raikkönen helyett a nyakára hozták a huszonegy éves, szélvészgyors Charles Leclerc-t. Az utóbbi bő egy évben a négyszeres világbajnok német rengeteg hibát követett el, igaz, ebből jó néhány még tavaly történt.

„Vettelnek nagy szüksége van arra, hogy nyugodt, otthonos légkörben versenyezhessen egy csapatnál. Leclerc érkezésével ez nincs meg, szenved és képtelen 110%-ot kihozni magából. Ugyanez történt, amikor Daniel Ricciardóval került egy csapatba (2014-ben), nem sokkal később el is hagyta a Red Bullt” – nyilatkozta nemrég Gerhard Berger a La Gazzetta dello Sport című lapnak. A tízszeres futamgyőztes osztrák szerint Michael Schumacherrel, vagy Lewis Hamiltonnal ellentétben nem volt meg az a „szuper ego”, az a vezérképesség Vettelben, hogy a csapatot teljesen saját maga köré és saját képére formálja.

Leclerc sokszor gyorsabb Vettelnél, de rendre közbejön valami


„Sebastian kitartó és szorgalmas, mint Schumacher, de Michaellel összehasonlítva, hiányzik belőle az a képesség, hogy irányítása alá vonja a csapatot és elérje, hogy a leginkább kulcsfontosságú embereket megszerezze a gárda.” Charles Leclerc egyébként az erős kezdés ellenére egyelőre csalódott a Ferrarinál, szinte nem is akadt olyan hétvége, ahol vagy egy technikai, stratégiai, vagy vezetői hiba, esetleg egy kedvezőtlen csapatutasítás ne keserítette volna meg az életét.

Most végső soron zavarja Vettelt Charles Leclerc érkezése, vagy sem? „Úgy gondolom, jól jön a Ferrarinak, mert egymást húzzuk egyre feljebb. A csapatnak mindig jó, ha mindkét pilótája folyamatosan keresgéli a határokat és a lehető legjobban nyomja a gázt” – mutatott rá az érintett, Sebastian Vettel.

„Ha fair akarok lenni és visszatekintek, el kell ismerni, hogy a múltban sem voltak könnyen legyőzhető csapattársaim. Nem hinném például, hogy Kimi Raikkönen lassú volt. Jelenlegi társammal összehasonlítani nagyon nehéz, különböző pilóták, különböző stílussal. Az viszont mindenki számára nyilvánvaló, hogy Charles nagyon tehetséges és nagyon gyors” – ismerte el a fiatal monacói tudását Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: