DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leclerc eddig nagyot csalódott

Mercedes-uralom, csapatutasítás, ütközés, stratégiai és technikai hibák. Nem ilyen kezdésről álmodott a Ferrarinál Charles Leclerc, de úgy véli, a kemény munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

Bár konkrét elvárásokat nem fogalmazott meg saját magával szemben az év elején, eddig egyértelműen csalódást jelentenek Charles Leclerc első hat futamon elért eredményei. Igaz, ebben egyáltalán nem csak a fiatal monacói pilóta a ludas. Azerbajdzsánban és Spanyolországban saját magának köszönheti, hogy nem ért el sokkal jobb eredményt az időmérőn, de a Scuderia stratégiai baklövései és csapatutasításai után is általában vesztesen jött ki.

Charles Leclerc igazi esélye Bahreinben volt, amikor fölényesen vezetett a futamon és haladt a biztos győzelem felé, amikor viszont a Ferrari váratlan motorhibája miatt drámaian lelassult és végül még a harmadik helyezést is csak szerencsével tudta megtartani. Ezt leszámítva azonban nem is került idén többször dobogóra.

Több alkalommal is a vörös istálló utasítgatta pilótáit helycserékre, vagy (például Ausztráliában) a pozíció tartására, ebből pedig szinte mindig a monacói húzta a rövidebbet és inkább Vettelnek jött ki kedvezőbben a taktika. Monacóban egészen hihetetlen hibát vétett a Scuderia, csúnyán elszámolták magukat a Q1 végén, és a pole-pozícióra is esélyes Leclerc-t sikerült kiejteniük a 16. időeredménnyel. Eddig nem is repes az örömtől a 21 évesen topcsapathoz kerülő ifjonc.

Leclerc nem igazán így tervezte a kalandot a Ferrarival


„Sajnos, egyáltalán nem úgy kezdődött a szezon, ahogy szerettük volna. Az évad eleje óta rengeteg csalódás ért, de továbbra is emelt fővel kell viselnünk, ami történik, a lehető legkeményebben dolgozni és végül jönni fognak az eredmények is végre” – nyilatkozta egyszerre csalódottan és némi optimizmussal Charles Leclerc.

„Csapatként tanulnunk kell a legutóbbi fiaskóból, mert az egyértelmű, hogy a Q1-ben kiesni borzalmas nagy csalódást jelent. Előre tudtuk, hogy nehéz versenyünk lesz, de bizonyára tanultunk az esetből.”

A mezőny hátsó negyedéből indulni Monacóban sosem szerencsés, Leclerc előre elhatározta, hogy a végtelenségig kockáztat, amiben benne van az ütközés lehetősége is. Végül így is történt, az egyik manőver közben a szalagkorlátnak és Nico Hülkenbergnek is nekikoccant, megsérült az autója, amit a kerékcsere sem oldott meg, így nem sokkal később feladta a viadalt. Nem érezte azonban, hogy az ő hibája lett volna a baleset.

„Úgy vélem, egyszerű versenybalesetet láthattunk. Nem igazán hagyott sok helyet (Hülkenberg), én a hátsó kerekemmel pont elkaptam a falat, utána pedig kicsit mi is összeértünk, ennyi történt” – emlékezett vissza Leclerc. Vajon mikor képes valaki megtörni a Mercedes elképesztő győzelmi szériáját?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: