DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

A hibák miatt letekerték a Renault-motorokat

Az évad elején tapasztalt meghibásodások miatt a Renault-motorokat csökkentett üzemmódban használták hetek óta. Mostantól azt ígérik, a Mercedes és a Ferrari szintjén lesznek az erőforrások.

Sokat vártak a teljesen áttervezett francia egységtől az idei szezonban és eleinte úgy is tűnt, hogy sikerült az áttörés, az új erőforrás ugyanis jóval erősebbnek mutatkozott, mint évek óta szenvedő elődjei. Az örömbe azonban igen gyorsan üröm is vegyült, mivel az első két versenyhétvégén számos alkalommal meghibásodott.

A vizsgálatok feltárták, hogy a motor egy alapvető hibával rendelkezik, ezért Barcelonába már egy frissített verziót szállított a francia gyártó. Igaz, még azt is csak visszafogott teljesítménnyel merték használni. Monacóban azonban úgy gondolják, eljött az idő, hogy végre feltekerjék, ami jó hír a gyári istállónak és a McLarennek is. Igaz, ennek némileg ellentmond, hogy Carlos Sainz McLarenjében éppen csütörtökön hibásodott meg az új Renault-motor, így szinte a teljes első szabadedzést kihagyni kényszerült.

A Renault az idény első részében visszatérő motorhibáktól szenvedett


„Ezen a hétvégén újabb lépést tettünk meg előre, a szezon elején látotthoz hasonló szintre ugrunk újra fel, ami elég erős volt. Elemzéseink azt mutatják, hogy a versenytempó tekintetében már azonos szintet ütünk meg a Ferrarival és a Mercedesszel, az időmérős teljesítményünk pedig valamivel a Ferrari mögött marad” – nyilatkozta optimistán Cyril Abiteboul, ügyvezető igazgató.

„Öt hetünkbe került, hogy pontosan azonosíthassuk a (bahreini és ausztráliai) probléma gyökerét, átterveztük a szükséges részeket, legyártottuk és teszteltük az új komponenseket, a motort is némileg átterveztük, majd a szükséges mennyiséget legyártottuk a gyári csapat és a McLaren számára is, Spanyolországban pedig bevetettük.”

„Ezen a télen úgy döntöttünk, inkább a lóerők növelésére összpontosítunk jobban, igaz, ez kezdetben a megbízhatóság kárára mehet. Ami a motorerőt illeti, erősnek is mutatkoztunk, a megbízhatóság viszont az elvárt szint alatt volt eddig. Emiatt erőteljesen csökkentettük a motorteljesítményt az elmúlt versenyhétvégéken. Ez láthatóan negatív hatással volt a produkciónkra, de mostantól újra egyértelműen előreléphetünk, ami a középmezőny elé repíthet minket, ami a szezon előtt is legfontosabb célkitűzésünk volt” – mutatott rá Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: